Vijest

Vođe veterana OVK optužene za ometanje pravde

16. Decembra 2020.11:34
Specijalizovana veća Kosova (SVK) potvrdila su optužnicu protiv vođa Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, kojom se oni terete za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka.

This post is also available in: English


Nasim Haradinaj (desno) i Hisni Gucati pred sudom, 29. septembra odnosno 1. oktobra. Foto: SVK/Screenshot

Sudija za prethodni postupak SVK-a potvrdio je optužnicu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja „za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka“, saopšteno je iz SVK.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u septembru prilikom pretresa prostorija sedišta Udruženja ratnih veterana OVK, nakon čega su prebačeni u Hag.

Njihovo hapšenje je usledilo nakon što je njihovom udruženju u nekoliko navrata dostavljena poverljiva dokumentacija koja je procurila iz Specijalnog suda. Gucati i Haradinaj su tom prilikom pozvali medije da objave dokumente.

Kako se navodi u optužnici od 7. do 25. septembra, „na konferencijama za štampu i drugim skupovima koji su medijski propraćeni, ali i daljim distribuiranjem, koji uključuju izjave na društvenim mrežama, Gucati i Haradinaj su neovlašćeno otkrili informacije“ zaštićene zakonom.

Oni su, kako se ističe, otkrili i „zaštićene podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima“.

„Gucati i Haradinaj su (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća“, dodaje se u saopštenju.

Očekuje se da će Haradinaj i Gucati svoje prvo pristupanje sudu u svojstvu optuženih imati 15, odnosno 18. decembra. Oni su tokom prvog pojavljivanja u sudnici osporili legitimitet SVK-a.

SVK su formirana kako bi sudila za zločine koji su navodno počinjeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu od 1998. do 2000. godine. Deo su kosovskog pravosudnog sistema sa sedištem u Holandiji i sa međunarodnim kadrom.

Specijalni sud, koji Albanci na Kosovu smatraju uvredom rata koji je vodila OVK, formiran je pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova.

Na suđenje čekaju donedavni presednik Kosova Hašim Tači, bivši lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, te još dvojica bivših visokih pripadnika OVK i aktuelnih političara Jakup Krasnići i Redžep Seljimi. Svi su izjasnili da nisu krivi po optužbama.

U utorak je u Specijalnom sudu održana statusna konferencija u slučaju protiv Saljiha Mustafe, koji je tokom rata bio komandant OVK na severoistoku Kosova.

Iz Specijalizovanog tužilaštva su naveli da će biti spremni za početak suđenja do marta 2021. godine, dok je odbrana istakla kako smatra da suđenje treba da počne šest nedelja kasnije.

Mustafa se tereti da je zadržavao civilne zatvorenike i okrutno prema njima, kao i da ih je mučio i ubijao. Izjavio je da nije kriv.

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English