Vijest

Haag traži izručenje radikala iz Srbije

9. Decembra 2020.14:54
Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) ponovo je zatražio od Srbije da uhapsi članove Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića i izruči ih Haagu kako bi im se sudilo zbog nepoštovanja Haškog tribunala.

This post is also available in: English


Protest SRS-a u znak podrške Ratku Mladiću, Beograd, maj 2011. Foto: EPA/Koča Sulejmanović

Srbija treba što pre da uhapsi pripadnike SRS-a Petra Jojića i Vjericu Radetu i prebaci ih u Haag, kaže se u odluci sudije MMKS-a Lia Daćuna.

Srbija se poziva da „sprovede naloge za hapšenje i sa njima povezane naredbe za transfer optuženih kako bi se omogućilo njihovo prebacivanje u sedište Mehanizma u Haag bez daljnjeg odlaganja“.

Jojić i Radeta, bivši skupštinski poslanici, optuženi su za nepoštovanje Haškog suda u postupku koji se vodio protiv lidera njihove stranka Vojislava Šešelja. Optuženi su da su pretnjama, ucenama i mitom nagovarali svedoke da promene iskaze ili da uopšte ne svedoče.

Šešelj je u aprilu 2018. godine proglašen krivim za ratne zločine i osuđen je na deset godina, ali nije završio u zatvoru zbog vremena koje je proveo u pritvoru.

Vlasti Srbije su se nekoliko godina sporile sa Tribunalom oko hapšenja i izručenja radikala.

Tribunal je u januaru 2015. godine izdao nalog za njihovo hapšenje.

Međutim, Viši sud u Beogradu je u maju 2016. odlučio da nema zakonskih osnova za njihovo izručenje, zato što Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i optuženih za nepoštovanje suda.

Tribunal je u oktobru 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda.

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog nesaradnje u slučaju članova SRS-a.

Tribunal je zatim doneo odluku da se postupak prebaci u Srbiju, koju je kasnije povukao, jer su svedoci izjavili da su zabrinuti za svoju sigurnost.

U današnjoj odluci sudije Lijua se navodi da je Srbija u avgustu ove godine ponovo saopštila da neće uhapsiti dvojicu radikala, jer se u vreme njihovog navodnog krivičnog dela „obaveza Srbije da sarađuje (sa sudom UN-a) odnosila na ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava… ali ne i za delo nepoštovanje suda”.

Srbija je takođe istakla da Jojić i Radeta više nisu poslanici nakon što SRS nije uspela da uđe u Skupštinu na izborima u junu ove godine i istakla da su vlasti u Beogradu „potpuno spremne“ da im sude.

Ipak, u odluci se ističe da uprkos ovome, sud UN-a neće dopustiti Beogradu da im sudi jer su „svedoci ostali pri svom nedvosmislenom stavu da nisu voljni da svedoče, ukoliko bi predmet bio ustupljen Srbiji, što održavanje procesa u Srbiji čini nemogućim“.

Trećeoptuženi, Jovo Ostojić, preminuo je 2017.

    This post is also available in: English