Analiza

Različiti pristupi antigenskom testiranju na koronavirus u BiH

Antigen test na koronavirus. Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Različiti pristupi antigenskom testiranju na koronavirus u BiH

2. Decembra 2020.17:22
2. Decembra 2020.17:22
Bosna i Hercegovina za sada neće nabavljati antigenske testove na državnom nivou jer nadležna entitetska ministarstva nisu iskazala zainteresovanost za njihovu nabavku putem međunarodnog mehanizama, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Dok entitetska ministarstva najavljuju i planiraju samostalne nabavke ističući da uz antigenske, PCR testova ima dovoljno, lokalne zdravstvene ustanove neće nabavljati ni jedne ni druge testove iz svojih sredstava. Donacije su i dalje osnovni izvor nabavke testova i druge medicinske opreme u borbi protiv koronavirusa.

Globalni fond, finansijski mehanizam za borbu protiv bolesti, je za ovu svrhu odobrio početnih 50 miliona američkih dolara kako bi omogućio kupovinu antigenskih testova po cijeni od pet američkih dolara po komadu.

Ali antigenski testovi se još uvijek ne koriste u Kantonalnoj bolnici Zenica niti se o njihovoj nabavci razmatralo u Kriznom štabu Kantonalnog ministarstva zdravstva.

“Ne raspolažemo ni sa dovoljnom količinom PCR testova. Posudili smo 500 PCR testova od Srednjobosanskog kantona”, izjavljuju iz Kantonalne bolnice Zenica.

Iako nadležne entitetske ustanove tvrde da PCR testova ima dovoljno i najavljuju nabavke veće količine antigenskih testova, Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, i Goran Bjeković, ortoped bolnice u Zvorniku i član Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske, ipak su mišljenja da testova bilo koje vrste i dalje nedostaje u BiH.

“Svako malo dobijamo smjernice kojima se ograničava PCR testiranje. To nije tajna. Gledajući medicinski, PCR i antegenski testovi nisu konkurencija jedni drugima. Dva dana prije pojave simptoma COVID-19 infekcije, antigenski test je potpuno beskoristan. Onog trenutka kada se pojavi bilo koji simptom koji se odnosi na koronavirus, antigenski test je način brzog dijagnosticiranja oboljenja. Nama je on potreban iz dva razloga: njegova cijena je pet američkih dolara, a široko dostupan je i jednostavan za upotrebu”, tumači Zaid i dodaje kako bi antigensko testiranje trebalo omasoviti.

“Ništa se značajno nije preduzelo tokom ljeta. Novi val koronavirusa nas je dočekao nespremne. Cijenu plaćaju građani svojim životima, a političari zadovoljno trljaju ruke. Zdravstvena administracija je prekomplikovana i još jedan dokaz naše nesposobnosti. Pacijenti se bore sa papirologijom”, tvrdi Bjeković.

U BiH različiti nivoi vlasti najavljuju nabavku antigenskih testova, ali ne i na nivou države. Na upit BIRN-a BiH o zainteresovanosti za nabavku antigenskih testova, iz Ministarstva civilnih poslova BiH kratko pojašnjavaju da u ovom trenutku ne raspolažu informacijama o količinama antigenskih testova koje nabavljaju nadležne entitetske i Brčko distrikt BiH institucije.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH nije učestvovalo u nabavci antigenskih testova s obzirom na to da u zajedničkoj nabavci brzih antigenskih testova i laboratorijske opreme putem mehanizma Okvirnog sporazuma o nabavci zdravstvenih protivmjera (JPA) nadležna entitetska ministarstva i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH za sada nisu iskazali zainteresovanost”, objasnili su iz Ministarstva.

“Cancer Foundation”, nadodaju iz ove institucije, donirala je Ministarstvu 5.000 brzih testova “Tigsun Covid – 19 Combo IgM/IgG” proizvođača Beijing Tigsun Diagnostics.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH za sada nema drugih aktivnosti u vezi s nabavkom antigenskih testova”, navodi se u dopisu Ministarstva.

Donacije prioritet nabavke


Testiranje na koronavirus, ilustracija. Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Nabavka antigenskih testova provodi se i u Republici Srpskoj na zahtjev Republičkog štaba za vanredne situacije Vlade Republike Srpske.

“Institut za javno zdravstvo Republike Srpske vrši nabavku i raspodjelu antigenskih i PCR testova. Testovi se nabavljaju kontinuirano putem procedura javnih nabavki i kroz donacije. Antigenski testovi su nabavljeni na zahtjev zdravstvenih ustanova stacioniranog tipa kao skrining za urgentni centar, trijažu pacijenata i svakako za masovnija testiranja jer se rezultati ovih testova dobijaju mnogo brže od PCR metode”, ističu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Federalnom ministarstvu zdravstva tvrde da nabavka antigenskih testova nije motivisana nedostatkom PCR testova koji i dalje predstavlja zlatni standard u dijagnosticiranju COVID-19 infekcije.

“Antigenske testove su počele koristiti brojne evropske zemlje, a razlog uvođenja ove mogućnosti je činjenica da se rezultati ovih testova dobijaju znatno brže. Federalno ministarstvo zdravstva u narednom periodu planira određenu nabavku PCR i antigenskih testova. To s druge strane ne znači da zdravstvene ustanove ne trebaju sukladno svojim potrebama i epidemiološkoj situaciji sukcesivno nabavljati testove za dijagonostiku COVID-19”, poručuju u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Ne čekajući najavljenu nabavku Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nabavilo je na zahtjev Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo 10.000 antigenskih testova, ali i veću količinu PCR testova, gotovo 100.000.

Upotreba antigenskih testova


Testiranje na koronavirus, ilustracija. Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Federalno ministarstvo zdravstva naglašava da se antigensko testiranje može koristiti samo u slučajevima definisanim naredbom: “U svrhu unapređenja odgovora na pandemiju COVID-19, kod pacijenata sa izraženim kliničkim simptomima karakterističnim za ovo oboljenje, osim PCR temeljnih testova koji ostaju zlatni standard za dijagnostiku, preporučuje se korištenje antigenskih testova. Ovi testovi se mogu koristiti pogotovo u situacijama kada je PCR nedostupan ili kada je potrebno duže vrijeme za obradu. Antigenski testovi za detekciju SARS-CoV-2 moraju ispunjavati minimalne zahtjeve (…) i testiranje (…) se treba provoditi prema uputama proizvođača i unutar pet do sedam dana nakon pojave simptoma.”

Negativan rezultat antigenskog testiranja ne može u potpunosti isključiti aktivnu COVID-19 infekciju, te je kod simptomatskih pacijenata potrebno ponovljeno testiranje PCR testom, naglašavaju iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Upravo zbog činjenice da je u slučaju dobijanja negativnog rezultata putem antigenskog testiranja pacijenta potrebno ponovno testirati koristeći PCR test, zdravstvene ustanove poput Opće bolnice Tešanj još se nisu odlučile na nabavku brzih testova.

Kadrija Abduzaimović, načelnica Službe za mikrobiologiju i Službe za transfuziologiju Opće bolnice Tešanj, smatra da bi antigenski testovi trebali biti predmet primarne zdravstvene zaštite kako bi se izvršila selekcija pacijenata prilikom upućivanja prema bolnicama. Abduzaimović najavljuje i skoru nabavku multiplex testova za detekciju gripe, koronavirusa i još nekih respiratornih virusa u okviru redovnog projekat SENTINEL nadzora nad gripom.

“U najavi jesu antigenska testiranja, ali do sada nismo dobili donaciju antigenskih testova. Za sada, iz svojih sredstava nećemo kupovati ove testove. Oni jesu praktični kod pacijenata kod kojih je evidentno da su zaraženi koronavirusom. Ukoliko je antigenski test pozitivan, rezultat je tačan. Ali ako je negativan, pacijent se mora ponovno testirati koristeći PCR test. Odmah vam je jasno da to stvara i dodatni posao i dodatni novac. Čekat ćemo odluku Kriznog štaba kantona. Imamo dovoljno PCR testova, ali ono što nam nedostaje su ekstrakcioni kitovi”, analizira Abduzaimović.

Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije za BIRN BiH obrazlaže da se multiplex testovi neće koristiti za masovnu detekciju koronavirusa, uzimajući u obzir njihovu visoku cijenu, već isključivo za pacijente sa teškom upalom pluća koji zahtijevaju hospitalizaciju.

“Ovi testovi se nabavljaju za potrebe SENTINEL nadzora nad gripom koji se u Federaciji BiH sprovodi već nekoliko godina. Nabavit će se oko 1.100 multiplex testova koji će biti raspoređeni u četiri klinike u kojima se vrši SENTINEL nadzor: Sarajevo, Tuzla, Mostar i Zenica. Svake godine, uz populacijski nadzor, sprovodi se i ova vrsta nadzora kako bi se vidjelo koliki je udio u teškim upalama pluća uzrokovan virusom gripe. Ukoliko bolnice žele nabaviti i ovu vrstu testova za detekciju i drugih respiratornih virusa uz koronavirus to su u mogućnosti učiniti iz svojih sredstava”, jasna je Blažević.

“Akcenat nadležnih zdravstvenih institucija ne smije biti samo na nabavkama, uključujući i nabavku antigenskih testova. Koronavirus je pokazao koliko smo neorganizovani”, kaže Bjeković.

Nikoleta Milašević-Dobrača