Analiza

Pozivi na razmatranje Tegeltijine pozicije na hitnoj sjednici VSTV-a

27. Novembra 2020.15:32
Snimak razgovora između predsjednika i sada već bivše članice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) o imenovanju na pravosudnu funkciju baca sjenku na integritet predsjednika Milana Tegeltije, zbog čega iz međunarodnih organizacija i pravosudnih udruženja u Bosni i Hercegovini apeliraju na članove Vijeća i pravosudne institucije da se odmah pozabave ovom krizom.

Milan Tegeltija. Foto: BIRN BiH

Snimak razgovora između Tegeltije i bivše članice Vijeća Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju, objavljen na portalu Istraga.ba, baca sjenku na integritet predsjednika, što se, kako za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navode iz Odjela za komunikacije Evropske unije u BiH, “negativno odražava na VSTV i pravosuđe u cjelini”.

“Ono što smo (…) vidjeli predstavlja krizu u VSTV-u i produbljuje nepovjerenje javnosti u pravosuđe”, navode iz Delegacije EU u BiH i dodaju kako apeliraju na preduzimanje žurnih i adekvatnih koraka članova najviše pravosudne institucije u BiH.

Šeila Heljić, predsjednica Udruženja tužilaca Federacije, smatra da je u cilju zaštite integriteta potrebno hitno sazvati sjednicu VSTV-a kako bi se razmotrila procedura propisana članom Zakona o VSTV-u o “prestanku mandata”.

“Potrebno je da se utvrdi da li ponašanje predsjednika VSTV-a kao člana Vijeća u kontekstu objavljenog audiosnimka zadovoljava jedan standard ‘da obavlja svoje dužnosti na pravilan, djelotvoran ili nepristrasan način’ i da li se to njegovo ponašanje može podvesti ‘pod djelo kojim ne zaslužuje da obavlja dužnosti u Vijeću’”, kazala je Heljić.

Član VSTV-a Goran Nezirović jučer je također pozvao na sazivanje vanredne sjednice Vijeća na kojoj bi se govorilo o objavljenom snimku.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH jasno su naveli kako Vijeće zaslužuje drugačijeg predsjednika. Reputacija bosanskohercegovačkog pravosuđa je trenutno na dnu, a s pojavom ovog snimka pretrpjela je još jedan snažan udarac, saopćeno je iz OHR-a.

“Čini se da je, nakon ovoga i nakon takozvane afere ‘Potkivanje’, teško, štaviše gotovo nemoguće obnoviti integritet predsjednika VSTV-a. Razgovori poput onog koji se čuje na snimku istinski demoraliziraju i djeluju demotivirajuće za cjelokupno pravosuđe, a ono je temelj svake države i svakog društva. Dovode u pitanje kredibilitet institucija i rad svih poštenih i predanih profesionalaca u pravosudnim institucijama BiH na svim nivoima, uključujući i one članove VSTV-a koji žele raditi u službi ove institucije”, naveo je glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Iz OHR-a su Tegeltiju pozvali na ličnu i profesionalnu čestitost, što bi moglo popraviti imidž VSTV-a.

“VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika”, naveo je Brkić.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poručili su kako sve relevantne institucije trebaju temeljito istražiti sve navode o korupciji i nedoličnom ponašanju u pravosuđu.

Odgovarajući na upit BIRN-a BiH, iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a su kazali kako je “integritet i profesionalizam VSTV-a i svih ostalih pravosudnih institucija od ključne važnosti”.

Iz Misije OSCE-a navode kako nisu u poziciji potvrditi autentičnost objavljenog snimka, ali da bilo koja radnja koja ukazuje da se imenovanja u pravosuđu vrše na osnovu nekih drugih faktora osim profesionalnih zasluga, dodatno potvrđuje nalaze Misije o davanju prioriteta ličnim i političkim vezama i razmjeni usluga u odnosu na demonstrirane zasluge pri imenovanjima, pri čemu se dodatno narušava povjerenje javnosti u institucije.

“Naša procjena je da se ovakvo stanje neće popraviti bez značajnih promjena u strukturi, ulozi i članstvu VSTV-a BiH”, navode iz OSCE-a za BIRN BiH, dodajući kako VSTV, kao institucija, i njegovi pojedinačni članovi moraju uvijek primjenjivati i demonstrirati najviše profesionalne i etičke standarde”.

“Niko, uključujući nosioce najviših pravosudnih funkcija, nije iznad zakona”, navode.

S ovim mišljenjem je saglasan i Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine (CEST FBiH), koji smatra da su institucije sistema te koje treba da preuzmu odgovornost.
“Javnost treba da zna, ali institucije treba da ispitaju izvore, zakonitost dokaza, jednu i drugu stranu, i tek oni mogu da odluče”, kaže Murtezić.

Predsjednik najviše pravosudne institucije u BiH rekao je kako je snimak nezakonit, te ga nazvao nevjerodostojnim i iskonstruisanim sadržajem.

“Koliko ja znam, gospođa Sanja Čegar [Milijanina sestra, op.a.] je još uvijek stručni saradnik na Okružnom privrednom sudu Banja Luka, a svi razgovori o eventualnom sukobu interesa člana VSTV-a Milijane Buhe, u slučaju njenog konkurisanja, vođeni su prije godinu ili dvije dana”, kazao je Tegeltija, dodavši kako je s Buhom razgovarao o pitanju sukoba interesa u slučaju konkurisanja njene sestre, što je, prema njemu, “sasvim normalno”.

Manjak disciplinske odgovornosti suprotan Zakonu o VSTV-u

U nedavno objavljenom OSCE-ovom “Trećem godišnjem izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti” navedeno je kako afera “Potkivanje”, u kojoj se tokom 2019. godine našao predsjednik VSTV-a, predstavlja “sumornu sliku o trenutnoj situaciji u okviru VSTV-a BiH”.

Nakon objave snimka u kome je prikazano Tegeltijino komuniciranje u vezi sa postupkom koji je u toku, Ured disciplinskog tužioca (UDT) je podigao disciplinsku tužbu za koju se disciplinska komisija oglasila nenadležnom i odbacila je kao nedopuštenu.

“Komisija je konstatovala da predsjednik VSTV-a BiH, kao član Vijeća u stalnom radnom angažmanu, ne može snositi disciplinsku odgovornost jer sve radnje preduzima u svojstvu predsjednika Vijeća, a ne sudije”, glasila je odluka disciplinske komisije, što u Misiji OSCE-a smatraju suprotnim odredbama Zakona o VSTV-u BiH koje predviđaju preduzimanje disciplinskih mjera protiv člana Vijeća, uključujući i predsjednika, a koje sežu do suspenzije i razrješenja s dužnosti.

“Ovo tumačenje Zakona o VSTV-u BiH tako je rezultiralo de facto nekažnjivošću predsjednika VSTV-a BiH – nosioca najviše pravosudne funkcije. Ovaj apsurdan ishod signalizira toliko krajnje pogrešno tumačenje zakona da razumno izaziva sumnju da je doneseno namjerno da bi se postigao željeni rezultat”, navodi se u Izvještaju.

Murtezić za BIRN BiH kaže kako je u ovom postupku istaknuta nedoumica u vezi s tim da li postupak voditi protiv Tegeltije kao sudije ili kao člana Vijeća, te da je šteta što to do danas nije razjašnjeno.

“Prava je šteta da izmjene Zakona o VSTV-u koje su predlagane nisu usvojene, čime bi se to usaglasilo”, rekao je Murtezić, dodavši kako nenadležnost nije rješenje.

U Izvještaju stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH se navodi kako je neprovođenje suštinske disciplinske istrage u ovom slučaju propuštena prilika da se postavi presedan kada je riječ o integritetu, zbog čega je VSTV-u potrebna ozbiljna reforma i radikalna promjena ponašanja.

“Disciplinski postupci i disciplinska tijela u VSTV-u se moraju radikalno reformisati. Premda profesionalnost i hrabrost tužilaca u UDT-u zaslužuju da budu istaknuti, veoma je problematično što su disciplinske komisije koje donose odluke sastavljene većinom ili u potpunosti od članova VSTV-a. Ovo je naročito neprihvatljivo u slučajevima kada su drugi članovi VSTV-a ili predsjednik sami predmet disciplinskog postupka”, navedeno je u Izvještaju.

Iz Ureda disciplinskog tužioca za BIRN BiH su ranije kazali kako su zaprimili prijavu protiv Tegeltije nakon objave novog snimka.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) pozvao je međunarodne aktere da osiguraju mehanizme i sredstva za radikalni reformski zaokret u pravosuđu. Najnovija afera – u kojoj predsjednik VSTV-a na objavljenom snimku na neprimjeren način navodno razgovara o imenovanju sudije koja je sestra članice VSTV-a – dodatno će narušiti povjerenje građana jer ovi navodi neće biti istraženi, navodi se u saopćenju Transparencyja, u kome se dodaje kako nekažnjivost dovodi do toga da se ponavljaju primjeri neprimjerenog ponašanja.

Iz ove organizacije navode da su krajem 2017. godine, “prije nego što je lice koje se spominje u snimku imenovano na mjesto stručne saradnice u Okružnom privrednom sudu, primili prijavu da je konkurs farsa i da će ovo lice biti imenovano zbog svojih porodičnih veza sa članicom VSTS-a”.

“Okružni privredni sud u Banjaluci je odbijao dostaviti informacije o konkursnoj proceduri, te ih je dostavio poslije više od dvije godine i dvije sudske presude u korist TI-a BiH. Dokumentacija je pokazala da je izabrana kandidatkinja zaista bila najbolja na pismenom testiranju, ali se u prijavi, u kojoj je najavljeno njeno imenovanje, isticalo da je pismeno testiranje najveći koruptivni rizik. I da će to biti razlog što će mnogi protivkandidati odustati od procedure, kao što je i bio slučaj”, navode iz Transparencyja.

 

 

 

Nermina Kuloglija-Zolj