Vijest

Hašim Tači podnio ostavku nakon potvrđivanja optužnice za ratne zločine

5. Novembra 2020.13:34
Predsednik Kosova i bivši lider Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK) Hašim Tači objavio je da podnosi ostavku na svoju funkciju, kako bi se u Hagu suočio sa navodima iz optužnice, koju je potvrdio sudija Specijalizovanih veća Kosova (SVK).

This post is also available in: English


Hašim Tači. Foto: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

Tači je danas na konferenciji za novinare u Prištini izjavio da se povlači sa funkcije predsednika nakon što je pretpretresni sudija SVK-a potvrdio optužnicu za ratne zločine protiv njega.

„Neću se pojaviti pred sudom kao predsednik. Danas podnosim ostavku na mesto predsednika Republike Kosovo”, rekao je Tači, koji je tokom rata 1998-99. bio politički lider OVK.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova (STK) u junu je saopštilo da će optužiti Tačija, bivšeg predsednika Skupštine Kadrija Veseljija i druge ličnosti, za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, koji uključuju ubistva, prisilne nestanke lica, progon i mučenja.

U optužnici se, kako stoji u saopštenju, navodi da „Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici“.

I Veselji je danas objavio da je optužnica protiv njega potvrđena.

Funkciju predsednika će nakon Tačijeve ostavke izvršavati predsednica Skupštine Vjosa Osmani, dok Skupština ne postigne konsenzus o novom šefu države.

SVK su formirana kako bi sudila zločine koji su navodno počinjeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu od 1998. do 2000. godine. Oni su deo kosovskog pravosudnog sistema sa sedištem u Holandiji i sa međunarodnim kadrom.

Formirani su pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, koji su strahovali da kosovski pravosudni sistem nije spreman da se bavi ovako osetljivim slučajevima i zaštiti svedoke.

Albanci na Kosovu smatraju Specijalni sud uvredom rata koji je vodila OVK.

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English