Vijest

Albanska djeca bit će vraćena iz sirijskih izbjegličkih kampova

27. Oktobra 2020.15:56
Albanski premijer Edi Rama kazao je da je tajnim pregovorima osiguran povratak iz Sirije nekoliko djece albanskih boraca za takozvanu Islamsku državu nakon što su proveli godine u izbjegličkim kampovima.

This post is also available in: English


Protesti u Tirani. Foto: Nensi Bogdani/BIRN

Edi Rama je u ponedjeljak najavio da je pregovorima uz posredovanje sirijskog “Crvenog polumjeseca” osiguran skori povratak četvero albanske djece, kao i jedne od majki, koji su godinama ostali zarobljeni u izbjegličkim kampovima u Siriji.

“Usred smo kompleksne operacije koju pomažu naše snage na terenu i druge snage”, izjavio je Rama za Top Channel TV.

“Operacija ima dvije faze, nakon održavanja beskrajnih tajnih pregovora. Uz Božiju pomoć, imat ćemo četvero djece i jednu povrijeđenu majku”, dodaje on.

Izrazio je nadu da će se još djece moći vratiti iz Sirije u drugoj fazi ove operacije.

Ubrzo nakon Ramine izjave, “Crveni polumjesec” Sirije objavio je na Twitteru fotografije djece kako napuštaju izbjeglički kamp “Al-Hol”. Naveli su da su djelovali nakon prijema zahtjeva od Vlade Albanije.

“Moramo nastaviti s takvim humanitarnim operacijama za ugrožene porodice”, napisao je na Twitteru Hossam Elsharkawi, regionalni direktor “Crvenog križa/polumjeseca”.

“Djeca se prebacuju u Damask prije povratka kući”, dodao je on.

Približno 51 albansko dijete ostalo je zarobljeno u Siriji od početka rata nakon što su im se roditelji priključili takozvanoj Islamskoj državi ili drugim tamošnjim ekstremističkim grupama.

Mnogi od njih žive u izbjegličkom kampu “Al-Hol” pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga.

Na desetine hiljada ljudi živi u kampu, a humanitarne organizacije upozoravaju da se ionako loši životni uvjeti u kampu dalje pogoršavaju.

Ranije ove godine rođaci ove djece protestirali su u Tirani, zahtijevajući dodadne napore Vlade na njihovom vraćanju kući.

Za otprilike 140 Albanaca iz Albanije se zna da su se pridružili Islamskoj državi ili drugim militantnim grupama u Siriji.

Gjergj Erebara


This post is also available in: English