Suđenje

Slučaj Štrpci: Srpski borci „pretukli otete putnike” prije masakra

20. Oktobra 2020.11:10
Pomoćni kuhar u osnovnoj školi u koju su dovedeni putnici oteti iz voza u Štrpcima rekao je da je vidio kako srpski borci tuku zatvorenike.

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Svjedok Mitrašin Glišić izjavio je danas pred Višim sudom u Beogradu da su civili oteti iz voza u februaru 1993. godine pretučeni u školi u selu Prelevo.

„Oni [srpski borci] su tukli svakog ko je protestovao … Bio je jedan momak u bijeloj košulji, njega su najviše tukli”, svjedočio je Glišić.

Prema optužnici, Gojko Lukić, Ljubiša i Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić učestvovali su u ubistvu 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti, koje su prije toga oteli iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Putnici su nakon otmice odvedeni u školu u Prelevu, gdje su fizički zlostavljani, a zatim u spaljenu kuću u selu Mušići, gdje su pogubljeni.

Lipovac je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali pripadnici paravojne jedinice „Osvetnici”, čiji je vođa bio Milan Lukić, koga je Haški tribunal 2012. godine osudio na kaznu doživotni zatvor zbog ratnih zločina u Višegradu, ali ne i za ubistva u Štrpcima.

Glišić, koji je u to vrijeme bio pomoćni kuhar u školi u Prelovu, rekao je da je svih pet optuženih vidio u školi i da su svi učestvovali u premlaćivanju putnika.

Advokati Odbrane doveli su u pitanje vjerodostojnost svjedoka, navodeći da je tužilac pripremio njegovu izjavu. Jedan od njih predložio je da Sud naloži ljekarski pregled svjedoka.

Za kidnapovanje i masakr u Štrpcima se pred Sudom BiH sudi desetorici bivših pripadnika VRS-a.

Do sada su dvije osobe osuđene za zločin u Štrpcima: Nebojša Ranisavljević, koji je na 15 godina zatvora osuđen u Crnoj Gori i Mićo Jovičić, koji je na pet godina zatvora osuđen nakon što je izjavio da je kriv pred Sudom BiH.

Milica Stojanović