Suđenje

Predrag Bastah se izjasnio da nije kriv za zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice

15. Oktobra 2020.13:10
Predrag Bastah, ranije osuđen za zločine počinjene u Vlasenici, pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnio se da nije kriv za nove optužbe koje mu Državno tužilaštvo stavlja na teret, odnosno za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol (Mračnica).

This post is also available in: English

Vlasenica. Foto: BIRN BiH 

“Časni Sude, nisam kriv”, kazao je optuženi na ročištu za izjašnjenje.

Prema navodima optužnice, Bastah je u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SBJ) Vlasenica, zajedno s još dvojicom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području općine Vlasenica.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da je Bastah vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i, uz prijetnju oružjem, žrtve koje su se nalazile u autobusu usmjeravao na mjesto gdje su ubijane. Žrtve su, kako je navedeno, prethodno dovezene autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici i iz logora “Sušica”.

“Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljane”, naveli su ranije u Tužilaštvu.

Navode optužnice Tužilaštvo će, kako je najavljeno, dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, od čega dva stručna vještaka, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Za učešće u ubistvima civila na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), Tužilaštvo je ranije optužilo Višnju Aćimović, ali je ona nedostupna domaćem pravosuđu.

Bastaha je Sud BiH 2011. pravosnažno osudio na 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih u Vlasenici, te se optuženi nalazi na izdržavanju kazne.

Tom presudom je proglašen krivim po devet od ukupno 16 tačaka optužnice, između ostalog, za ubistva nekoliko civila, kao i da je u junu 1992. u vlaseničkom selu Jarovlje učestvovao u zarobljavanju Ibrahima Lele i njegovom odvođenju iz logora “Sušica”, od kada mu se gubi svaki trag.

Skupa s njim, istom presudom je za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici osuđen i Goran Višković, nekadašnji pripadnik VRS-a, na 18 godina zatvora.

 

 

Azra Husarić Omerović


This post is also available in: English