Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Zarobljenike predao Dobrači

30. Septembra 2020.16:35
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je dvojicu zarobljenika srpske nacionalnosti predao optuženom Mehmedu Dobrači.


Ćamil Ramić i ostali. Foto: Sud BiH

Mehmedalija Sendo je kazao da je 1995. godine bio u jedinici pod komandom Ahmeda Sejdića i da su u junu bili u akciji vraćanja kote na Vranovini kod Rogatice, koju su prethodno bile zauzele srpske snage.

On je kazao da su bili ušli duboko na teritoriju pod srpskom kontrolom i da su šumskim putem naišla dva lica u civilnoj odjeći, kod kojih su pronašli pištolj i bombe, kao i neki alat.

Svjedok je rekao da se jedan zvao Mićo Andrić, a da je drugom bilo prezime Lazić. Kazali su mu da su u radnoj obavezi. Sendo je rekao da su im svezali ruke i poveli ih.

Usput je, kako je ispričao, došlo do pucnjave sa srpskim vojnicima i jedan pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) je poginuo.

Sendo je kazao da dvojicu srpskih civila niko nije maltretirao.

On je rekao da ih je doveo na komandno mjesto na Vranovini, gdje mu je komandant Sejdić kazao da ih preda Državnoj bezbjednosti.

“Rekao mi je: ‘Imaš dolje Državnu bezbjednost, predaj ih Dobrači’”, prisjetio se svjedok.

On je izjavio da se vratio i da je Dobrača sjedio na kamenu, te da mu se obratio rekavši šta mu je kazao njegov komandant.

Sendo je rekao da Dobraču ranije nije poznavao. Potvrdio je da mu je u istrazi predočen album sa fotografijama i da je jedno od lica prepoznao kao Dobraču. Kada mu je tužiteljica Marijana Čobović u sudnici predočila iste fotografije, svjedok je kazao da nikoga ne prepoznaje. Tek pošto mu je pokazan identičan album iz istrage, na kojem je potpisana jedna od fotografija, Sendo je rekao da je to Dobrača.

Na pitanja Odbrane svjedok je odgovorio da su na mjestu na koje ga je uputio Sejdić bila dvojica. Branioca Senada Pizovića interesovalo je kako je svjedok znao koji je od njih Dobrača ako ga nije poznavao.

“Kaže Sejdić: ‘Eno ti ga dolje, sjedi.’ Nije mogao biti niko nego on”, kazao je Sendo.

Odbrana je prigovorila na ulaganje foto-albuma u dokaze, ocijenivši da radnje prepoznavanja nisu obavljene u skladu sa zakonom.

Dobrača je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda. Njemu se sudi sa Ćamilom Ramićem, Mehmedalijom Topalovićem, Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom, koji su optuženi za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici ABiH, uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru.

Nastavak suđenja je 15. oktobra.

Marija Taušan