Suđenje

Paravac i ostali: Slabo naoružani u Grapskoj

28. Septembra 2020.15:56
Svjedok Hasib Muratović u nastavku svjedočenja kazao je da u Grapskoj (opština Doboj) nisu bili dobro naoružani i da nisu postojale vojne formacije.


Borislav Paravac, arhiv. Foto: BIRN BiH

Muratovića je u nastavku suđenja ispitivala Odbrana Andrije Bjeloševića, koji je s Borislavom Paravcem i Milanom Savićem optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu od maja 1992. do kraja 1993. godine, u okviru kojeg je vršen progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na području Doboja.

Svjedok Muratović je kazao da je bio zamjenik komandira u Stanici milicije u Grapskoj. Naveo je da su vodili evidenciju dnevnih događaja, ali da nisu nikome slali izvještaje.

“Bio je prekid, ne samo kontakata, mi smo bili skroz zatvoreni”, kazao je svjedok, koji je s davanjem iskaza započeo 15. septembra.

On se nije složio s braniocem Miodragom Stojanovićem da su postojale čete, navodeći da su samo bile straže.

“Da ih nismo mi nadzirali, svi bi otišli spavati… Jedna straža ima dvocijevku pa je preda drugoj”, rekao je Muratović.

On je kao netačno odbacio da je na punktu u Ražnjevu bio postavljen mitraljez, kao i da je bio još jedan punkt u centru sela.

“To je bilo prekriveno ceradom da izgleda kao da je nešto od artiljerije… Nismo mi imali ništa”, kazao je svjedok.

Rekao je da mu nije poznato da se u Grapskoj skupljao novac za kupovinu oružja, kao ni da su neki ljudi nudili oružje na prodaju.

Na pitanje da li je postojao krizni štab u Grapskoj od 1991. na čelu sa Sakibom Ćehićem, svjedok je izjavio da su bili neki ljudi, ali da je on bio u Savezu komunista i da je vidio da nerado komuniciraju s njim.

Na dodatno pitanje tužioca Džermina Pašića da li je neko sa strane mogao znati bolje od njih šta se dešavalo u Grapskoj, svjedok je kazao da su oni jedini znali.

Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti (CSB), a Savić njegov zamjenik.

Nastavak suđenja je 13. oktobra.

Marija Taušan