Vijest

Kosovo: Specijalni sud uhapsio prvu osobu osumnjičenu za ratni zločin

25. Septembra 2020.11:53
Specijalizovano tužilaštvo Kosova uhapsilo je danas bivšeg oficira Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saliha Mustafu.
Amblem OVK. Foto: Wikimedia Commons/Adam Džons.

Haško tužilaštvo je saopštilo da je danas uhapsilo Saliha Mustafu, bivšeg komandira OVK u operativnoj zoni Lab na severoistoku Kosova.

„Danas je na Kosovu Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo Saliha Mustafu na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova“, rekao je portparol STK-a Kristofer Benet.

„Gospodin Mustafa će biti prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu gde će se njegovo prvo pristupanje sudu bez odlaganja obaviti pred sudijom za prethodni postupak“, dodao je Benet.

Detalji optužbi protiv Mustafe, ratnog komandira u operativnoj zoni Lap, još nisu objavljeni.

Benet je takođe istakao da je prema kosovskom zakonu, policija STK-a „nadležna da vrši ovlašćenja koja prema kosovskom zakonodavstvu ima policija Kosova“ te osumnjičene može da sprovede u pritvor.

Optuženima za zločine koji uključuju ubistva, mučenje i ilegalna pritvaranja, počinjeni tokom i nakon rata u periodu od 1998. do 2000. godine će se suditi pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK).

STK je u junu objavilo da je podnelo nepotvrđenu optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, političara Kadrija Veseljija i druge bivše pripadnike OVK, kojom ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tači je u julu četiri dana saslušavan u Hagu.

Današnje hapšenje Mustafe dolazi nakon što je Udruženje ratnih veterana OVK saopštilo da su im ovog meseca anonimno u tri navrata stizali dosijei koji su procureli iz STK-a.

Udruženje je pozvalo kosovske medije da ih objave bez otkrivanja imena svedoka. Do sada nijedan kosovski mediji nije objavio dokumenta, iako je albanska TV stanica Top Channel najavila da će to učiniti.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova su deo kosovskog pravosudnog sistema sa sedištem u Holandiji sa međunarodnim kadrom.

Formirani su pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, koji su strahovali da kosovski pravosudni sistem nije spreman da se bavi ovako osetljivim slučajevima i zaštiti svedoke.

Xhorxhina Bami