Poziv

Prijavite slučajeve korupcije za novinarska istraživanja BIRN-u BiH

17. Septembra 2020.11:13
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) poziva svoje čitaoce da prijave slučajeve korupcije koje su uočili ili kojima su svjedočili, kao i negativna iskustva s pravosudnim institucijama, kako bi novinari mogli istražiti i objaviti priče o ovim primjerima.

Ilustracija, BIRN BiH

Ukoliko vam je poznat slučaj korupcije o kojem mediji nisu ranije pisali a smatrate da je važan za društvo i čitaoce BIRN-a BiH, želimo da nam takav slučaj prijavite. Novinari BIRN-a BiH će prikupiti činjenice i podatke, i po procjeni nastaviti sa istraživanjem i objavljivanjem priče o prijavljenom slučaju korupcije.

Zanima nas i da s nama podijelite iskustva ukoliko ste učesnik predugog sudskog postupka, smatrate da pravosudne institucije nisu zaštitile vaša prava ili su vaša prava na drugi način ugrožena zbog sporosti ili drugih okolnosti pravosudnih institucija.

Redakciji BIRN-a BiH je važna saradnja sa čitaocima i pisanje o temama koje utiču na njihove živote. Zaštita podataka o identitetu i drugih osjetljivih podataka nam je važna. BIRN BiH se pridržava najviših novinarskih standarda zaštite svojih izvora.

Svoje prijave možete poslati putem e-maila [email protected] ili putem poruka na društvenim mrežama ili na broj telefona 061 101 686.

BIRN BiH je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu, specijalizirana za praćenje i izvještavanje o suđenjima za ratne zločine, terorizam i korupciju.

BIRN BiH podržava razvoj medija, civilnog društva, kao i provođenje ljudskih prava.

U skladu sa svojom ciljevima, BIRN BiH objavljuje visokokvalitetne izvještaje, istraživanja i analize iz ključnih oblasti tranzicijske pravde, otvarajući debate i pronalazeći moguća rješenja.

Serijal tekstova će se raditi u okviru projekta “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu” uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”.