Vijest

Crna Gora: Zabrinutost nakon poruke da će „Pljevlja biti Srebrenica”

2. Septembra 2020.15:06
Nepoznati napadači razbili su staklo na prostorijama Islamske zajednice u Pljevljima, a Bošnjaci u Crnoj Gori kažu da su oni postali meta nakon izborne pobede opozicionih koalicija, među kojima su i prosrpske stranke.

This post is also available in: English


Polomljena stakla prostorija Islamske zajednice u Pljevljima. Izvor: Fejsbuk/Samir Kadribašić

Glavni pljevaljski imam Samir Kadribašić saopštio je danas da su nepoznati napadači razbili staklo prostorija Islamske zajednice u Pljevljima.

Kadribašić je za BIRN rekao da je kroz polomljeno staklo ubačena i poruka kojom se upozorava da će „Pljevlja biti Srebrenica”.

„Bojim se da će biti reakcije sa druge strane (Bošnjaka) i da će to izazvati haos”, kazao je on.

„Policiju ću smatrati direktno odgovornom ako ne pronađe počinioce”, dodao je Kadribašić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, takođe je pozvao vlasti da pronađu počinioce kako ne bi došlo do etničkih tenzija.

„Ovde se ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja verske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora”, kaže se u saopštenju Amfilohija.

„Napad na pljevaljske muslimane napad je i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore”, dodao je on.

Tri glavna opoziciona bloka u Crnoj Gori osvojila su tesnu većinu na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, porazivši Demokratsku partiju socijalista (DPS), koja je tri decenije bila na vlasti.

Pristalice opozicije i dalje slave nakon izbora, skandirajući slogane protiv predsednika Mila Đukanovića, lidera DPS-a, i mašući crnogorskom i srpskom zastavom. Neke stranke u opozicionim koalicijama su u velikoj meri prosrpske.

U utorak je policija prijavila incidente u nekoliko crnogorskih gradova i saopštila da su u Pljevljima Bošnjaci verbalno i fizički napadnuti.
Tri osobe iz Pljevalja optužene su za napad na jednog muškarca, a u gradu su zabeležena su još tri incidenta.

Policija je naglasila da su takođe zabeleženi sukobi između pristalica opozicije i vladajuće stranke u Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom i Baru.

Poglavar Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazović pozvao je crnogorske vlasti da zaštite muslimansku manjinu u ovoj zemlji.

„Sve podsjeća na povratak idelologija koje su devedesetih na ovim prostorima već dovele do zločina i genocida”, rekao je Kavazović.
Lider opozicione koalicije „Crno na bijelo” Dritan Abazović posetio je Pljevlja i razgovarao sa imamom Kadribašićem. Nakon toga pozvao je pristalice opozicije da prekinu ulične proslave.

„Sada je glavni zadatak svih partija nove vlasti da sačuvamo mir, da tranziciju završimo bez ikakvih provokacija i incidenata koje priželjkuje DPS, kako bi u što kraćem roku krenuli sa čišćenjem velikog haosa koji nam u svim segmentima ostavlja trodecenijski režim”, izjavio je juče Abazović.

Predsednik Milo Đukanović optužio je opoziciju da snosi odgovornost za incidente nakon pobede na izborima, rekavši da opozicione stranke promovišu nacionalističke ideje.

„Razloga za slavlje pobjedinka uvijek ima, ali to slavlje podrazumijeva i civilizovan odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć prisustvovali jednom izlivu netolerancije, agresije, primitivizma”, izjavio je Đukanović za TV Newsmax Adria.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je da će mir i stabilnost biti održani.

Crna Gora je multietnička država u kojoj nijedna zajednica nema apsolutnu većinu. Oko 45 procenata stanovnika je crnogorske nacionalnosti, a 29 srpske.

Bošnjaci čine oko 8,3 procenta stanovništva, i uglavnom žive u severnim gradovima kao što su: Rožaje, Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica, Plav i Gusinje.

    Samir Kajošević


    This post is also available in: English