Suđenje

Kostjerevac: Svjedok čuo da je oštećena silovana

1. Septembra 2020.12:13
Na suđenju Ademu Kostjerevcu za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine rekao je kako je čuo da je optuženi silovao oštećenu.

Adem Kostjerevac. Izvor: BIRN BiH 

Omer Muratović kazao je da poznaje Kostjerevca odranije, te da mu je on bio šura. Ispričao je da ga je tokom rata vidio dva puta i da je oba puta bio u civilu, ali je čuo da je bio pripadnik Vojne policije.

Kako je rekao, za oštećenu je čuo da je zarobljena u selu Kočani, ali da ne zna kako je zarobljena.

“Nisam je nikad vidio, niti sam bio tu”, kazao je Muratović, dodavši da oštećenu nije poznavao.

“Znao sam čija je žena”, rekao je Muratović.

On je objasnio da je tek 2008. godine, pri povratku iz Sjedinjenih Američkih Država ( SAD), čuo od člana uže porodice oštećene da ju je Kostjerevac silovao.

Kako je ispričao, rečeno mu je: “Tvoj šura, Adem Kostjerevac, silovao je moju snahu.”

Muratović je kazao da je prvi put tada čuo ovu informaciju.

Na upit Tužilaštva da li je ikada prije sreo ovog čovjeka i da li mu je ranije spomenuo ove informacije, Muratović je odgovorio da ga je sreo jednom, ali da mu ništa nije rekao.

U optužnici se navodi da je Kostjerevac kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Zvorniku, u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992., u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Na današnjem ročištu tužilac Tužilaštva BiH Milenko Kajganić je pročitao iskaz preminulog svjedoka Sabita Šabića u kojem je on naveo da nije učestvovao u akciji na selo Kočani, ali da je čuo da je učestvovala “Kibetova grupa”.

“Čuo sam da je zarobljena jedna žena”, pročitano je iz iskaza Šabića, u kom on navodi i da je čuo da je bila zaključana u podrum.

U iskazu stoji da je svjedok jedne prilike sjedio u kući Šahbaza Sinanovića, gdje je vidio oštećenu.

“Tada sam ja u njegovoj kući vidio zarobljenicu”, navedeno je iz iskaza, kao i da Šabić nije prepoznao oštećenu jer je nosila dimije, i da je na početku zbog toga mislio da je to Šahbazova žena.

Svjedok je u iskazu Tužilaštvu spomenuo i osobu pod imenom Adem, za kojeg je kazao da je mlađi od njega dvije-tri godine, te da je krupan i da je nosio brkove.

Nastavak ročišta je 15. septembra.