Vijest

Zajednički zahtjev Srba i Albanaca za pronalaženje nestalih lica sa Kosova

28. Augusta 2020.08:30
Srpske i albanske porodice nestalih na Kosovu održale su zajedničku konferenciju za novinare i zatražile od srpskih i kosovskih vlasti da ulože više napora kako bi se utvrdilo šta se desilo sa oko 1.600 ljudi koji od rata na Kosovu pa do danas nisu pronađeni.

Predstavnici srpskih i albanskih organizacija porodica nestalih u Beogradu. Izvor: BIRN.

Udruženja porodica nestalih Srba i Albanaca na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu izjavila su da obe zemlje moraju otvoriti ratne arhive i otkriti informacije o ljudima koji se i danas vode kao nestali u ratu na Kosovu 1998-99. godine.

„Nema napretka u nijednom društvu dokle god postoje tajne grobnice i neiskopane kosti“, rekla je Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja kosmetskih stradalnika.

„Tražimo otvaranje svih arhiva i evidencija u vezi sa potencijalnim grobnicama, tražimo sveobuhvatne i profesionalne istrage, tražimo zaštitu svedoka“, dodala je Šćepanović.

Bajram Ćerkinaj iz Resursnog centra za nestale osobe iz Prištine naglasio je da „ne treba da se zavaravamo” da će predstavnici Srbije i Kosova na razgovorima o normalizaciji odnosa u Briselu otkriti bilo šta o nestalim osobama.

„Ne samo predsednik Vučić, nego svi političari iz Srbiji i sa Kosova, što oni znaju nikada nisu rekli. Ono što treba da rade, nikad nisu radili“, rekao je Ćerkinaj.

Predstavnici nestalih su informisali da se u ovom trenutku kao nestale iz rata na Kosovu vode 1,643 osobe.

„To je 1,643 porodica koje ne znaju gde su njihovi najmiliji“, rekla je Gordana Đakanović iz Udruženja kosmetskih stradalnika.

Konferencija za novinare deo je događaja pod nazivom „Nestali ne smeju ostati broj – oni imaju imena“ koji su organizovali Udruženje kosmetskih stradalnika i Resursni centar za nestale osobe iz Prištine uoči Međunarodnog dana nestalih 30. avgusta.

Događaj pod istim nazivom i sa istim učesnicima održan je u utorak u Prištini.

Milica Stojanović