Oglas

BIRN BiH zapošljava mlade novinare za unos podataka u Bazu službenih automobila

6. Avgusta 2020.11:00
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) angažuje mlade novinare ili studente završne godine fakulteta na unošenju podataka u nagrađivani novinarski projekat “Baza službenih automobila” uz manju naknadu.


Ilustracija. Izvor: Pixabay

Ako ste mladi novinar ili vas zanima novinarstvo, možete se prijaviti za jednogodišnje stažiranje u BIRN-u BiH na pola radnog vremena.

BIRN BiH će izabrati mlade novinare koji žele učiti o radu s novinarskim bazama podataka i dati im priliku za plaćeni rad i objavljivanje tekstova o nabavkama i troškovima službenih automobila. Izabrani kandidati će proći obuke o korištenju portala javnih nabavki, osnovama procedura javnih nabavki u BiH i unošenju podataka u bazu BIRN-a BiH. Mladi novinari će dobiti priliku da, na osnovu podataka koje unose, pripremaju i objavljuju vijesti, analize i istraživanja uz mentorstvo novinara i urednika BIRN-a BiH.

Zainteresovani kandidati mogu poslati svoje prijave na e-mail [email protected]. Potrebno je da prijava sadržava biografiju i kratko motivaciono pismo. Rok za slanje prijava je 19. august.

Kandidati koji budu izabrani u uži krug bit će pozvani na razgovor.

Stažiranje će se obavljati u prostorijama BIRN-a BiH u Sarajevu.

Baza službenih automobila (auta.detektor.ba) jedinstvena je baza podataka o kupovini službenih vozila i voznim parkovima institucija, koja je često citirana u medijima u BiH i regionu.

Baza službenih automobila sadrži detaljne informacije o svakoj nabavci službenih automobila u BiH kroz sistem javnih nabavki, kao i podatke o vozilima i troškovima njihovog održavanja u stotinama institucija i javnih kompanija u BiH. Do sada su godišnje unošeni iznosi i do 100 miliona konvertibilnih maraka (KM). BIRN BiH želi proširiti obim podataka i pratiti veće iznose novca koji se troše na kupovinu i održavanje službenih automobila.

Tekst BIRN-a BiH napravljen na osnovu podataka iz Baze nagrađen je drugom nagradom Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo 2019. godine. Baza službenih automobila izabrana je u uži krug međunarodne nagrade za data novinarstvo “Sigma” u kategoriji Open data za 2019. godinu.