Vijest

Hrvatska: Šest osoba optuženo zbog antisrpskog transparenta

28. Jula 2020.16:50
Zagrebačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest navijača “Dinama” zbog isticanja antisrpskog transparenta u ovom gradu.

This post is also available in: English (English)

Ilustracija. Izvor: BalkanInsight

Opštinsko državno tužilaštvo podiglo je juče optužnicu protiv šestorice navijača FK-a “Dinamo” iz Zagreba zbog podsticanja nasilja i mržnje, jer su 11. juna u zagrebačkom naselju Kurtošija istakli transparent na kojem je pisalo “J…ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo “U”, koje predstavlja simbol ustaškog pokreta.

Prema izvještajima hrvatskih medija, navijači su takođe držali zastave Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), paravojne formacije koja na svom oficijelno priznatom grbu ima ispisan ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Fotografiju je snimio fotoreporter Nikola Šolić, koji je objavio da su navijači uzvikivali “ubij, ubij”.

U svom saopštenju Opštinsko državno tužilaštvo Zagreba ističe da su “šestorica okrivljenika, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima druge nacionalne manjine i u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prijezir prema osobama druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje razvili transparent kojeg je izradio prvooptuženi i glasno uzvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju”.

Boris Milošević, političar iz redova srpske manjine u Hrvatskoj i potpredsjednik hrvatske vlade, osudio je incident neposredno nakon što se on desio.

“Ovo je jezivo i uznemiravajuće za sve, a ne samo za Srbe”, izjavio je tada Milošević za TV N1.

“Žalosno je vidjeti da su mladi u Zagrebu zadojeni tolikom mržnjom da pišu takve ogavne poruke”, rekao je.

On je napomenuo da je Srpsko narodno vijeće, najveća organizacija koja predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj a čiji je on predsjednik, “nebrojeno puno puta upozoravalo na poruke mržnje, povike na utakmicama i grafite koji postaju sve ogavniji”.

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English (English)