Live blog

Live blog: Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Memorijalni centar u Potočarima. Izvor: BIRN BiH

Live blog: Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici

11. Jula 2020.09:00
11. Jula 2020.09:00
Danas se u Srebrenici obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici. Novinari Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nalaze se u Potočarima kod Srebrenice odakle izvještavaju o događajima kojima se obilježava godišnjica genocida. Pratite tok obilježavanja na našem live blogu i društvenim mrežama.
  • Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine tokom genocida ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca.
  • Pred sudovima u regionu i Haagu za zločine počinjene u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, kao i četiri doživotne kazne zatvora.
  • Danas će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci devet žrtava genocida. Do sada je identifikovano skoro 7.000 žrtava genocida, a pronađene su 94 masove grobnice. U Potočarima je do danas ukopano više od 6.640 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 žrtava genocida u Srebrenici.
  • Ovogodišnje obilježavanje godišnjice ograničeno je mjerama borbe protiv pandemije koronavirusa. Organizatori su apelovali da se građani suzdrže od dolaska u Potočare i program prate putem TV stanica.
  • Zvanični dio komemoracije, kojem je planirano da prisustvuju ambasadori i predstavnici domaćih institucija, odvijat će se u dvije sale, u kojima će biti po 50 osoba, a neke međunarodne zvanice koje su dobile pozivnicu, umjesto dolaska u Potočare, poslat će svoju videoporuku.