Suđenje

Trifunović: Stavljali mu pušku na leđa i pucali za vrijeme akcije

25. Juna 2020.16:49
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je vođen na kopanje rovova i u živi štiti dok je bio zatvoren u “Planjinoj kući” (opština Vogošća).


Miladin Trifunović. Izvor: BIRN BiH

Nijaz Mustafić živio je u selu Vranjak do napada srpskih snaga početkom maja 1992. godine. Kazao je da su muškarci odvedeni u logor “Planjina kuća”, a da su žene i djeca ostali.

Prema njegovim riječima, bilo je više od 90 zatočenika.

“Izlazili smo kad bi išli da kopamo rovove. Dođe Vojna policija, treba na Žuč, vamo-tamo… Vojska iza nas pet, šest, deset metara, galame, tjera te da radiš…”, prisjetio je Mustafić, preciziravši da ih je na terenu na poslove raspoređivao komandir voda.

Svjedok je ispričao kako su u tri navrata vođeni na brdo Žuč, gdje su korišteni kao živi štit idući ispred srpskih vojnika dok je sa druge strane otvarana vatra. Naveo je da su morali obilaziti i oko drveća kako bi provjerili da nema mina.

“Vojni autobus dovede nas 50 kod jednog kontejnera i počnu nas voditi po trojicu, četvoricu. Oni pucaju preko nas”, prisjetio se Mustafić.

On je potvrdio da se sjeća da je na Žuči komandir bio izvjesni Divljanović iz Olova. Naveo je da su na Žuči bili i Jovan Čolaković, te Vlačo i Špiro.

“Kad smo gore išli Vlačo i Špiro su nam rekli da su naše porodice ostale kući i da ne pokušavamo pobjeći”, izjavio je Mustafić.

Svjedok je kazao da je bilo poginulih i ranjenih zatočenika. Prisjetio se kako su mu Špiro i Vlačo rekli da produži dalje kada je ranjen jedan zatočenik kojeg su odvukli.

“Bio sam i grudobran. Nagnem se, a on mi stavi pušku i puca s leđa. Ili s ramena… Sve ti spali”, kazao je Mustafić.

Naveo je da su nakon 40 do 50 dana pušteni kućama i da su bili u radnoj obavezi.

On je svjedočio na suđenju Miladinu Trifunoviću, koji je, kao nekadašnji komandant Vogošćanske (Crnovrške) brigade Vojske Republike Srpske (VSR), optužen da je učestvovao u širokom i sistematičnom napadu VRS-a na civilno muslimansko stanovništvo sa područja Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine.

Prema optužnici, Trifunović je davao saglasnost podređenima da zatvorene civile iz “Planjine kuće” koriste za radove na prvim linijama borbenih dejstava iako je znao da to nije bezbjedno.

Na pitanja branioca Radeta Golića, svjedok Mustafić je potvrdio da je Branko Vlačo bio upravnik, a Nebojša Špirić komandir straže u “Planjinoj kući”, dok je Jovan Čolaković bio u civilnoj policiji. Za zločine u Vogošći Vlačo je osuđen na 13 godina zatvora.

Na dodatna pitanja tužioca Adisa Nuspahića, svjedok je rekao da je Čolaković bio i u civilnoj i u vojnoj policiji, ali da ne zna kada je prešao iz jedne u drugu.

Suđenje se nastavlja 20. jula.

Marija Taušan