Istraživanje

NITES ugostio Ministarstvo pravde Srbije

12. Maja 2020.17:57
Doktor Mileta Radojević, koji se nalazi na čelu Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Srbije, otputovao je na poslovni put u Berlin u februaru 2020. godine na poziv češke firme NITES, čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, suprug ministrice pravde Nele Kuburović.


Ilustracija. Izvor: iStock

Međutim, iz Ministarstva pravde navode da ni Ministarstvo ni druge “institucije koje su pod njegovom nadležnošću nemaju nikakav zaključeni ugovor ili poslovnu saradnju s firmom NITES”, dok iz Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama kažu da je češka firma bila samo posrednik za uspostavljanje saradnje.

Ministrica pravde Nela Kuborović je 1. maja saopćila da ona “ni na koji način” nije povezana s firmom u kojoj radi njen suprug Bojan Kisić, “niti je u mogućnosti da utiče na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom svijeta”.

Bila je to njena reakcija na saznanja BIRN-a da je firma na čijem čelu se nalazi suprug ministrice pravde i brat članice Kriznog štaba doktorice Darije Kisić-Tepavčević potpisala unosne ugovore s javnim preduzećima i ministarstvima u vrijednosti od oko 26,8 miliona eura.

Iz odgovora koje smo dobili iz Ministarstva pravde i Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama nejasno je koja je uloga NITES-a u organizaciji putovanja predstavnika srbijanskih institucija u Berlin na prezentaciju koju je održavala druga češka firma u saradnji s njemačkim partnerima.

Iako na sajtu Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama vijest o ovom putovanju počinje riječima “na poziv češke firme NITES…”, u samom pozivu koji je upućen Ministarstvu pravde odnosno Upravi, a koji BIRN objavljuje, ova firma nigdje se ne spominje.

Poziv na prezentaciju projekta iReparo, koji treba omogućiti digitalizaciju oštećenih ili uništenih dokumenata, poslala je u januaru 2020. češka firma ILC Factory, koja ovaj projekat sprovodi zajedno s njemačkim Institutom Fraunhofer IPK.

Ko su organizatori skupa

ILC Factory je češka firma koja se bavi inovacijom i digitalizacijom kroz pronalaženje pametnih rješenja, piše na sajtu ove firme. Bave se i pametnom LED rasvjetom za javno osvjetljenje, a osim LED svjetiljki i raznih vrsta kamera, prodaju i beskontaktni mjerač temperature i zaštitne maske.

U dijelu “o nama” piše da firma postoji od 2011. godine i da im je jedan od partnera njemački Institut Fraunhofer, dok se nigdje ne spominje ime direktora ili zastupnika.

Berlinski Institut Fraunhofer je institut za proizvodne sisteme i tehonologiju dizajna koji, prema podacima sa sajta, postoji 40 godina i bavi se “istraživanjem i razvojem inteligentne proizvodnje i pametne industrije”.

Iz Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde kažu za BIRN da je firma NITES samo posrednik za uspostavljanje saradnje i dodaju da je troškove posjete snosila firma ILC Factory.

Iako u pozivu Radojeviću, koji je vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, piše da poziv važi za jednu-dvije osobe, za koje je obezbijeđen avionski prevoz, smještaj i hrana, na ovo putovanje otišla je petočlana srbijanska delegacija.

Nju su, prema izvještaju sa sajta Uprave, činili i predstavnici Istorijskog arhiva Beograda – direktor Dragan Gačić i pomoćnica direktora Jelena Nikolić, ali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) – Aleksandra Tomić i Slobodan Radovanović.

“Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici MUP-a uzimajući u obzir važnost reparacije uništenih dokumenata, kao dokaza u krivičnom postupku”, navodi se u odgovoru Uprave BIRN-u.

Iz Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama navode da Istorijski arhiv Beograda već duže od godinu dana sprovodi projekat restauracije starih crkvenih knjiga, prije svega matičnih knjiga, koje su velikim dijelom oštećene, kako bi se sačuvale kao dio istorijskog nasljeđa.

“Tokom studijskog putovanja, Fraunhofer Institut IPK Berlin je pokazao spremnost da, zajedno s firmom ILC Factory i njemačkom vladom, donira ovu digitalnu opremu Republici Srbiji”, objašnjavaju iz Uprave i dodaju da je nosilac projekta donacije Istorijski arhiv Srbije.

Povezani članci