Reakcija

Demantij na tekst

8. Maja 2020.09:00
Poštovani, Nakon što ste 24. aprila objavili tekst pod naslovom „Građani se žale na gradnju apartmana na Bjelašnici, na metar od njihove zgrade“, smatram potrebnim pravilno i objektivno informisati javnost, s obzirom na sve neistine koje su ovim putem iznesene.

Na prvom mjestu iznijeli ste netačne informacije da se radi o gradnji apartmana.Naš objekat imat će 230 m2, tako da vam to samo govori da nije riječ ni o kakvoj zgradi. Da ste se imalo interesovali i profesionalno pristupili temi znali biste da nije riječ o apartmanima nego o objektu u sklopu kojeg će biti restoran i bazar za prodaju rukotvorina sa olimpijske planine Bjelašnice. U startu ste pogrešno informisali javnost i iznijeli laži. Uvidom u papire koje ste bez ikakvih problema mogli dobiti u Opštini Trnovo vrlo lako ste mogli saznati da je riječ o poslovnom objektu, a bilo je dovoljno i da dođete na gradilište i vidite tablu na kojoj je fino napisano da se gradi restoran i bazar. Znači, ovdje se nikako ne radi o izgradnji zgrade sa apartmanima, kako sugerirate u samom naslovu.

Vaša novinarka je neprofesionalno postupila prilikom razgovora sa mojim ocem Sejom. On je tada, između ostalog, pozvao Vašu ekipu da dođe na lice mjesta i da Vam prezentira potrebnu dokumentaciju, na šta je dobio odgovor da Vaša ekipa ne može doći jer vam je pokvaren automobil. Mi sve radimo po zakonu. Od Opštine Trnovo smo dobili građevinsku i urbanističku dozvolu, kao i sve potrebne dozvole od Kantona Sarajevo. Tako smo dobili i dozvole od nadledžnih instiutucija u Kantonu Sarajevo. Na osnovu svih tih dozvola dobili smo pravosnažnu građevinsku dozvolu i tada smo krenuli sa gradnjom. Želimo istaći da je zemljište naše vlasništvo 1/1 i da tu isto nema ništa sporno.

Želimo naglasiti da mi objekat gradimo u gabaritima koji su odobreni od institucija. Znači da mi nismo prekršili zakon i samo gradimo na svojem zemljištu i po projektu koji je dozvoljen. To se sve može provjeriti u papirima koje Vam dostavljamo na uvid. Želim istaći da je od temelja zgrade do našeg objekta šest metara, što se također može provjeriti.

Nije istina da potkopavamo temelje okolnih zgrada i da je došlo do pucanja temelja. Sada prelazimo u drugu fazu izgradnje, tako da više neće biti bagera i bit će dosta manje buke.

Navodite da se na izgradnju žali nekoliko stanara. U tim zgradama su vlasnici desetine apartmana. Od kojih nam mnogi daju podršku i žele da što prije završimo restoran i bazar koji će dodatno obogatiti ponudu olimpijske ljepotice Bjelašnice i u kojima ćei oni uživati. Mi u neposrednoj blizini već imamo piceriju Piccolo Mondo i svi vlasnici apartmana u okoloni jedva čekaju da otvorimo novi objekat.

Mislimo da je u interesu svih stanovnika Kantona Sarajevo da Bjelašnica dobije objekte kao što je naš. Da se ne grade samo apartmani i zgrade bez ikakvih drugih sadržaja koji bi svima koristili. Da svim Bosancima i Hercegovcima, ali i turistima ponudimo nešto novo, i da oni ponesu lijepe uspomene u svoje zemlje. Ovo je jedna pozitivna priča jer otvaramo novih 15 radnih mjesta, a proizvodi u našem bazaru su djelo ruku vrijednih žena iz sela sa prostora cijele Bjelašnice. Na taj način dajemo svoj doprinos očuvanju tradicije prelijepe planine koja je uvijek bila poznata po pletenim kapama, čarapama, džemperima i drugim rukotvorinama.

Nadam se da ćete postupiti u skladu sa pravilima novinarske profesije i ovaj demantij objaviti u cjelosti bez ikakvih izmjena.

S poštovanjem,

Suad Mujanić, vlasnik i direktor Piccolo Mondo d.o.o.