Istraživanje

Poslovi porodice Kisić

Ilustracija: BIRN/Igor Vujičić

Poslovi porodice Kisić

1. Maja 2020.09:45
1. Maja 2020.09:45
Kompanije bliske Bojanu Kisiću, suprugu ministarke pravde Nele Kuburović i bratu doktorke Darije Kisić Tepavčević, dobile su 27 ugovora u vrednosti od oko 26,8 miliona evra, uključujići i tender od 3 miliona evra za održavanje zdravstvenog informacionog sistema.

Međutim, ono što je javnosti gotovo sasvim promaklo jeste činjenica da je kompanija bliska Kisiću potpisala unosne ugovore sa nekoliko ministarstva i državnih firmi u Srbiji, uključujući i 3 miliona evra vredne ugovore o održavanju integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, a čiji je jedan od direktora Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vrednih oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Samo u aprilu 2020, NITES je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti od 3,2 miliona evra.

Darija Kisić Tepavčević nije odgovorila na BIRN-ova pitanja oko umešanosti njenog brata u tendere javnih preduzeća, već je samo precizirala da NITES nije bio zadužen za razvoj novog COVID-19 informacionog sistema.

Ministarka Kuburović u odgovoru BIRN-u negirala je da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.

“Ni na koji način nisam povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić, niti sam u mogućnosti da utičem na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta. Vlada i ministarstva imaju stroge procedure kada je u pitanju poslovanje i zaključivanje ugovora sa različitim firmama, koje podrazumevaju rano prepoznavanje eventualnog sukoba intersa,” rekla je Kuburović.

“Na kraju krajeva, naša zemlja ima jednu od najrazvijenih agencija za prevenciju korupcije-koja je nezavisno telo, i koja je i jedino nadležna da odlučuje da li negde postoji sukob interesa ili ne,” dodala je ministarka.

Kako su ljudi bliski Vladi Srbije obezbedili profitabilne poslove

NITES DOO Beograd je deo NITES Grupe vlasnika Miodraga Škrbića. Bojan Kisić je glavni izvršni direktor češkog ogranka grupe, NITES A.S, koja je, zajedno za srpskim NITES-om, dobila nekoliko tendera javnih preduzeća. Osim u Srbiji i Češkoj, NITES kompanije rade i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Velikoj Britaniji.

Kada je reč o srpskom ogranku, NITES je zaključio 27 ugovora, uglavnom kao deo konzorcijuma sa moćnim domaćim državnim i privatnim firmama koje su povezane sa SNS-om. Neki od NITES-ovih partnera bili su Telekom Srbija, Prointer IT i Asseco SEE.

Glavni zaduženi za Srbiju u firmi Asseco SEE je Igor Brnabić, brat predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. Asseco SEE i NITES su 2017. i 2018. sarađivale na projektima za EPS i Ministarstvo finansija, a ta dva ugovora vredna su skoro 3 miliona evra.

Dalje, Prointer IT i NITES ponudile su IT usluge EPS-u i EPS Distribuciji u 2016. i 2017. godini za 3,1 miliona evra. BIRN je o Prointeru pisao i u martu 2017, kada je otkriveno da je SNS u svojoj predizboroj kampanji koristio telefonsku centralu upravo ove firme.

Međutim, april 2020.  bio je posebno unosan za NITES, jer je u konzorcijumu sa Telekomom Srbija potpisao tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti 3,2 miliona evra.

Tako će NITES i Telekom Srbija održavati neke od najvažnijih medicinskih softvera u Srbiji, uključujući održavanje nacionalne platforme za prevenciju i dijagnostiku, održavanje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, kao i rad na razvoju softvera za elektronsko izdavanje potvrda o smrti.

BIRN-ovo istraživanje pokazuje da su konzorcijumi u kojima je bio i NITES od 2016. godine do danas potpisali 12 ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti od oko 14 miliona evra.

Osim Ministarstva zdravlja i finansija, klijenti NITES-a u Srbiji bili su i Grad Valjevo i JVP Vode Vojvodine.

Bosanske veze i milionski ugovori

Grafika: BIRN