Vijest

Nema amnestije za ratne zločince usred pandemije, upozorava UN-ov izvjestitelj

29. Aprila 2020.18:53
Izvjestitelj Ujedinjenih nacija za tranzicijsku pravdu kazao je da mjere za smanjenje prenatrpanosti u zatvorima, kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa, ne bi smjele dovesti do nekažnjivosti osuđenika za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti.
Haški tribunal. Izvor: BIRN BiH

Posebni izvjestitelj UN-a za promociju istine, pravde, obeštećenja i jamstva za neponavljanje, Fabian Salvioli, izjavio je u srijedu da mjere zaštite od COVID-19 u pretrpanim zatvorima ne smiju dovesti do amnestiranja ili pomilovanja osoba osuđenih za ozbiljna kršenja ljudskih prava, zločine protiv čovječnosti, genocid ili ratne zločine.

“Postojeći međunarodni zakon zabranjuje usvajanje mjera koje, de jure ili de facto, stvaraju praksu nekažnjivosti za osobe osuđene za takve zločine”, navodi Salvioli u svojoj izjavi.

“Mjere poput amnestije, pomilovanja, izuzeća od odgovornosti i pogodnosti u izvršenju kazni su ništavne i nemaju nikakve pravne učinke. Humanitarna pomilovanja mogu se odobriti u slučaju neizlječive bolesti sa neminovnim ishodom”, dodaje on.

Dok su zemlje dužne da izbjegnu prenatrpanost i osiguraju odgovarajuće sanitarne uvjete i higijenu u pritvorskim jedinicama usred pandemije, osobe osuđene za zločine poput ratnih zločina se obično drže dalje od masovnih kontakata iz sigurnosnih razloga, što im daje prednost u smislu zdravlja i sigurnosti, navodi Salvioli.

Ukoliko postoji trajni problem sa prenatrpanošću usred trenutne vanredne zdravstvene situacije, njih treba prebaciti u druge zatvore ili ih staviti u privremeni kućni pritvor.

“Međutim, ti se pojedinci moraju vratiti u zatvor kada prođe vanredna zdravstvena situacija kako bi odslužili ostatak svoje zatvorske kazne,” dodaje on.