Članak

Ristanić: Hrpa tijela u objektu “Luka”

10. Marta 2020.13:48
Na suđenju Đorđu Ristaniću za zločine počinjene u Brčkom, Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz svjedoka koji je kazao da je nosio tijela osoba ubijenih na lokalitetu objekta “Luka”.

Tužilac Seid Marušić je pročitao iskaz svjedoka Vekaza Memiševića, za kojeg je pojasnio da ne želi svjedočiti pred Sudom BiH, kao i da se njegovo prisustvo u sudnici ne može obezbijediti.

Memišević je u svojoj izjavi naveo kako je početkom maja 1992. godine doveden s drugim stanovništvom u kasarnu u Brčkom, gdje je bilo 700 do 800 ljudi.

“Đorđe Ristanić i drugi su nas poređali u kasarni i rekli da nas drže kao civile da radimo”, stoji u iskazu Memiševića datom haškim istražiteljima 1995. godine.

Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Svjedok je ispričao da je 8. maja 1992. odveden u objekat “Luka”, gdje je vidio mladića za kojeg je kasnije saznao da se zove Goran Jelisić. Haški sud je Jelisića osudio na 40 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Brčkom.

Prema iskazu Memiševića, Jelisić je jedne prilike tukao dvojicu zatvorenika u hangaru, a potom ih izveo, nakon čega je svjedok čuo dva pucnja. Također je naveo da su izvedeni i Čita Ćerimagić i Jasminko Ćumurović, poslije čega se čulo batinanje, te ponovo dva pucnja.

Svjedok je ispričao da su se tada tražili dobrovoljci i da se on javio, te da je vidio hrpu od šest tijela, a sedmo tijelo uz ogradu. Kako je pročitano, svjedok je nosio tijela vukući ih za noge.

“Prepoznao sam tijela Čite i Jasminka Ćumurovića”, rekao je tada svjedok.

On se prisjetio i prilike kada je Jelisić s drugim osobama doveo muškarca po imenu Stipo, kazavši za njega da je bio snajperista. Memišević je spomenuo kako je Stipi jedno uho bilo odsječeno, a “drugo visilo”.

Jelisić je, prema iskazu svjedoka, nudio zatvorenicima da ubiju ovu osobu, što su oni odbili, da bi na kraju ta osoba bila izvedena, te je svjedok čuo prigušeni pucanj.

On je naveo da mu je u jutarnjim satima Ranko Češić kazao da ide kući, te da je dobio propusnicu, a potom je pušten iz “Luke”. Češića je Haški tribunal osudio na 18 godina zatvora za zločine počinjene u Brčkom, a 2014. je prijevremeno pušten na slobodu.

Tužilaštvo je na ovom ročištu uložilo nekoliko materijalnih dokaza, dok je Odbrana zatražila rok od mjesec dana da pripremi odbranu optuženog Ristanića.

Njegova advokatica Lejla Čović je objasnila da se već pripremaju za odbranu te vrše selekciju svjedoka.

Prvi Ristanićevi svjedoci bit će saslušani 14. aprila.

Lamija Grebo