Članak

Godinjak i ostali: U aprilu završne riječi na suđenju za zločine u Trnovu

10. Marta 2020.10:47
Dokazni postupak na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Trnovu okončan je nakon više od pet godina ulaganjem materijalnih dokaza Odbrana Edhema Godinjaka i Medarisa Šarića.

Godinjak i Šarić su s Mirkom Bunozom optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Godinjakova Odbrana uložila je četiri dokumenta koja, prema riječima braniteljice Edine Rešidović, pokazuju aktivnosti optuženog u istraživanju zločina nad Bošnjacima i Srbima.

Jedan od dokumenata je zapisnik sa sjednice Ratnog predsjedništva Trnova iz januara 1994. godine, na kojoj je, kako je rekla Rešidović, Godinjak obavijestio članove o pokretanju operativne akcije “Istina” s ciljem istraživanja zločina kako nad Bošnjacima, tako i nad Srbima.

Tužiteljica Vesna Ilić nije imala prigovora na ove dokaze, ali je kazala da se u zapisniku spominje samo genocid i da bi voljela vidjeti barem jedan dokument iz dosjea “Istina”.

Šarićeva Odbrana je uložila 11 borbenih izvještaja koje je potpisao Selim Hamzić. Braniteljica Vasvija Vidović napomenula je da je Šarić Hamzića imenovao za zamjenika.

Tužilaštvo i Odbrane Godinjaka i Šarića tražile su od Suda da im se omogući što duži rok za pripremu završnih riječi. Kako su rekli, radi se o složenom predmetu sa obimnom materijalnom dokumentacijom. Suđenje u ovom predmetu počelo je u oktobru 2014. godine.

Završna riječ Tužilaštva zakazana je za 21. april.

 

 

Marija Taušan