Članak

Stupar i ostali: Zatraženo razdvajanje predmeta i potjernica za Tešićem

9. Marta 2020.11:16
Sud Bosne i Hercegovine donijet će danas rješenje o razdvajanju predmeta u odnosu na Gorana Tešića, optuženog za zločine počinjene u Vlasenici, za kojeg je ranije zatraženo raspisivanje potjernice i određivanje pritvora.

“Rješenje o razdvajanju predmeta u odnosu na Gorana Tešića Sud će donijeti danas”, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Darko Samardžić.

Sud BiH nije pozvao Gorana Tešića na ročište, a za njega je na ročištu održanom 19. februara Državno tužilaštvo zatražilo određivanje pritvora i raspisivanje potjernice te predložilo i da se razdvoji predmet u odnosu na njega. Goranu Tešiću se sudi zajedno sa Zoranom Tešićem i Simom Stuparom za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci i napadi na sela.

Prema optužnici, Stupar i Goran Tešić bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo BiH je u međuvremenu podnijelo Sudu podnesak u kome je navelo kako odustaje od nekih tački optužnice.

Odbrane optuženih Sime Stupara i Zorana Tešića su zatražile uređivanje optužnice, nakon čega je Sud od Tužilaštva tražio da se do narednog ročišta uredi optužnica.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. mart.

Nermina Kuloglija-Zolj