Članak

Nedžad Hodžić i dalje nesposoban za suđenje

28. Februara 2020.13:03
Vještaci medicinske struke su zaključili da optuženi Nedžad Hodžić, koji se tereti za zločine počinjene 1993. godine na Igmanu (opština Hadžići), i dalje nije sposoban da učestvuje u postupku pred Sudom BiH.

Prema nalazu i mišljenju koji su na statusnoj konferenciji iznijeli neuropsihijatar Danilo Mihajlović i psiholog Aleksandra Salamadić, Hodžić ne može aktivno učestvovati u sudskom postupku zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Tužiteljica Zorica Đurđević prenijela je stav postupajućeg tužioca da nije saglasan sa prekidom postupka, koji je na čekanju od 2015. godine zbog Hodžićevog zdravstvenog stanja.

Njegova braniteljica Nedžla Šehić kazala je da Tužilaštvo treba da “shvati” nalaz vještaka.

Hodžić se nalazi na izdržavanju 12-godišnje kazne zatvora za ratni zločin počinjen u konjičkom selu Trusina na koju je osuđen u drugom predmetu pred Sudom BiH. U ovom predmetu on je, kao nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optužen za mučenje, udaranje i seksualno zlostavljanje srpskih zarobljenika na Igmanu 1993. godine.

Šehić je rekla da je Hodžić bio nesposoban i u prethodnom postupku, ali da je, “nažalost”, Vijeće u tom predmetu prihvatilo mišljenje vještaka koji su zaključili da optuženi simulira.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić je kazala da je Vijeće pokušalo pronaći rješenje, ali da nemaju puno izbora.

Optuženi nije prisustvovao ročištu s obzirom, kako je rekla Pašić, na njegovo zdravstveno stanje.

Postupak je odgođen na neodređeno vrijeme.

Marija Taušan