Članak

Tomanić: “Naše su komšije, ništa ti neće biti”

26. Februara 2020.16:39
Svjedok Odbrane Cvijana Tomanića, kojem se sudi za zločine počinjene na području Zvornika, rekao je da je muškarca koji je prethodno izašao iz šume u Čelovniku iz pištolja ubila nepoznata osoba u vojnoj uniformi i s kapom na glavi.

Aleksa Tomić je ispričao da je u junu 1992. s roditeljima otišao u Tuliće kod sela Tomanići nakon što su kuće u njegovom selu Bajkovica tokom maja iste godine u dva navrata paljene. Kako je izjavio, smjestili su se u kuće muslimanskog stanovništva koje je otišlo u inostranstvo.

Prema njegovim riječima, jedan od mještana Tomanića ga je pozvao da im se pridruži kako bi otišli do Čelovnika nakon dojave da neko hoda po šumi, te je otišao s grupom od 15-ak muškaraca, koji su imali dvije automatske puške i lovačko naoružanje.

Po dolasku na brdo Čelovnik, kako je kazao svjedok, mještanin Tomanića koji ga je pozvao da im se pridruži prišao je grupi žena, razgovarao s njima, a po povratku ih je obavijestio da će neka žena zvati sina da se vrati.

“Vikala je nekoliko puta: ‘Dođi slobodno, naše su komšije, ništa ti neće biti.’ Iz šume izlaze tri muškarca, prošli su blizu nas. Jedan je zagrlio majku koja ga je dozivala, drugi je hramao na nogu i žene su počele vikati na njega. Treći je prišao muškarcu sa automatskom puškom i pokušao mu je oteti”, rekao je svjedok i naveo da nije poznavao nikog od njih trojice jer nije bio iz tog kraja.

U tom trenutku, nastavio je svjedok, Cvijan Tomanić je iz lovačke puške ispalio metak u zemlju, nakon čega je muškarac koji je htio oteti oružje počeo da bježi, a neko od prisutnih je ispalio dva-tri kratka rafala iz automatske puške u zrak, te je muškarac zalegao.

“U tom momentu iz šume izlazi muškarac u uniformi s kapom na glavi, prilazi ovom što je zalegao, iza pasa izvlači pištolj i puca u njega. Poslije toga je otišao prema Jardanu. Niko ga nije poznao”, naveo je svjedok.

Kazao je i kako je neko muškarca koji je hramao na nogu stavio u kolica i odvezao ga prema putu, da su Tomanići otišli svojim kućama, a svjedok u Tuliće, gdje se bio smjestio.

Tomanić je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Svjedok Radiša Kandić je rekao da je bio u grupi od 15-ak muškaraca koja je došla do Čelovnika, da su iz šume izašla tri muškarca, od kojih je jedan pokušao da otme automatsku pušku. Kako je opisao, Cvijan Tomanić je tada iz lovačke puške pucao u zemlju, a neko je ispalio hice u zrak, nakon čega je zalegao i nije vidio šta se dalje dešavalo.

Oba svjedoka su navela kako su čuli priče da su paravojne formacije iz Srbije u maju 1992. napale Grbavce, odvojile muškarce i odvezle ih autobusima, kao i da se pričalo da su kasnije ubijeni.

Nastavak suđenja je 25. marta.

Haris Rovčanin