Članak

Suvara: Suđenje za zločine u Glamoču počinje 10. aprila

26. Februara 2020.14:43
Suđenje Dušku Suvari, kojeg optužnica tereti za zločine počinjene na području Glamoča, počet će 10. aprila čitanjem optužnice i izvođenjem uvodne riječi Državnog tužilaštva, rečeno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH planira saslušati devet svjedoka, od kojih su dva s mjerama zaštite. Tužilac Senad Osmić je kazao kako će mu za izvođenje dokaza biti potrebno ukupno pet ročišta.

Predsjedavajući vijeća Davorin Jukić je rekao kako će nakon izvođenja dokaza Tužilaštva BiH biti održana statusna konferencija za Odbranu.

“Ovo je kratka optužnica s malo svjedoka, neće dugo trajati”, kazao je Jukić.

Optužnica tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je tokom 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području općine Glamoč počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno kako se Suvara tereti da je dolazio u mjesta nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, i uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe bošnjačke nacionalnosti iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne ozljede.

Azra Husarić Omerović