Članak

Agan Ramić: Počelo suđenje za maltretiranje maloljetnika

26. Februara 2020.15:29
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Aganu Ramiću, bivšem pripadniku Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Konjic kojeg optužnica tereti za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English (English)

Prema preciziranoj optužnici, Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog štaba TO-a Konjic Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), obučen u uniformu ABiH i naoružan, došao do kuće maloljetnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati jagnje.

U optužnici stoji da, kada je Živak uspio da uhvati jagnje, optuženi je, nezadovoljan jagnjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a.

Kako je navedeno, tada maloljetni Živak je pretrpio fizičke i duševne patnje, te je nakon toga nekoliko dana mokrio krv.

U uvodnoj riječi, tužilac Igor Dubak je rekao da će saslušanjem 49 svjedoka i ulaganjem materijalne dokumentacije dokazati da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Prema njegovim riječima, tokom sudskog postupka Tužilaštvo BiH će ukazati da se ne radi o izolovanom slučaju, već da ovo djelo predstavlja dio kolektivnog djelovanja.

Advokat Davor Šilić je rekao da će uvodnu riječ i plan dokaza iznijeti kada za to dođe vrijeme, te je ukazao na veliki broj predloženih svjedoka Optužbe koji nemaju veze sa optuženim Ramićem.

Državni sud je u februaru 2018. postupak protiv Agana Ramića, zbog njegove nedostupnosti, izdvojio u odnosu na Esada Ramića i ostale.

Prvobitnom optužnicom on se teretio – skupa sa Esadom Ramićem, Omerom Borićem, Šefikom Nikšićem, Adnanom Alikadićem, Mitkom Pirkićem, Redžom Balićem, Hamedom Lukomirkom, Safaudinom Ćosićem, Muhamedom Cakićem, Ismetom Hebibovićem, Enesom Jahićem, Senadinom Ćibom, Željkom Šimunovićem te Zdenkom Grbavcem, čiji je predmet također izdvojen – za zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica počinjene u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine.

Saslušanje oštećenog Živaka je zakazano za 4. mart, a predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžiomerović je kazala da će se nakon toga ovaj predmet spojiti s predmetom “Esad Ramić i ostali”.

This post is also available in: English (English)