Članak

Peulić i ostali: Optuženi zabrinut zbog nedolaska branioca

21. Februara 2020.11:00
Suđenje za zločine počinjene na području Kotor-Varoši odgođeno je zbog nedolaska Sime Tošića, branioca optuženog Nedeljka Đokanovića.

Đokanović je u sudnici kazao da se poslije zadnjeg održanog ročišta sreo s braniocem, da su razmijenili materijale i da je mislio da je Tošić za ovo ročište zamolio kolegu Nebojšu Pantića da ga mijenja.

“Pozvani svjedoci su za mene interesantni. Bez advokata danas, ne znam šta da radim. Postao sam zabrinut u ovoj fazi”, rekao je Đokanović.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je navela da Sud nije obaviješten da će branilac izostati, te da je neposredno prije ročišta ostvaren kontakt s Tošićem, koji je prenio da zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da dođe, kao i da je zamolio kolegu Pantića da zastupa optuženog.

Branilac Pantić je kazao da to nije tačno, te da ga kolega nije zvao ni prošli ni pretprošli put kada je u zamjeni zastupao Đokanovića.

Iako je bio prijedlog da Tužilaštvo direktno ispita svjedoke i da se mogućnost unakrsnog ispitivanja Odbrani ostavi na jednom od narednih ročišta, na upit Suda ko bi mogao na ovom ročištu zastupati Đokanovića, branioci su naveli da postoji potencijalni sukob interesa.

Vijeće je obavijestilo Đokanovića da kontaktira s Tošićem i odluči da li će ostati u predmetu ili će uzeti drugog branioca.

Đokanović je optužen s Boškom Peulićem, Slobodanom Župljaninom, Manojlom Tepićem i Jankom Trivićem za progon – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad na području Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, a Đekanović predsjednik Opštine.

Nastavak suđenja je 20. marta.

 

Haris Rovčanin