Članak

Tomanić: Jedinice iz Srbije odvele muškarce prema Karakaju

12. Februara 2020.15:35
Svjedoci Odbrane Cvijana Tomanića, kojem se sudi za zločine počinjene na području Zvornika, rekli su kako su u proljeće 1992. čuli da su paravojne jedinice iz Srbije muškarce iz Donje Glumine odvezle prema Karakaju i da se nakon rata pričalo da su njihova tijela pronađena i identifikovana.

Branko Grujić, nekadašnji funkcioner u Opštini Zvornik, kazao je da su u ovaj grad dolazile paravojne jedinice iz Srbije, koje su radile šta su htjele – tukle i pljačkale, kao i da ga je Željko Ražnatović Arkan 6. aprila 1992. smijenio s pozicije predsjednika zvorničkog Kriznog štaba.

“Bilo je pet-šest tih jedinica koje su harale, činili su ih otpadnici, robijaši. Bilo je fizičkog nasilja, udaraju te ako im se ne svidiš, ne pita te ni ko si, ni šta si, ispoljavali su isti odnos i prema srpskom i nesrpskom stanovništvu. Opšte bezvlašće je bilo, tim se ljudima ne smiješ suprotstaviti”, ispričao je svjedok.

Grujić je, kako je rekao, čuo da su paravojne jedinice u Donjoj Glumini odvojile žene i djecu od vojno sposobnih muškaraca, koje su autobusima odvezli prema Karakaju, kao i da je nakon rata bila priča da su ubijeni i identifikovani.

“Paravojske nisu dale domaćim Srbima da pristupe njihovim jedinicama”, kazao je svjedok i dodao da je čuo da su ljudi iz sela Tomanići samo pravili straže oko svojih kuća.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je rekao da ne zna šta je bilo s civilnim stanovništvom iz Glumine i da vlast nije smjela izaći iz grada i otići u neko selo da vidi šta se dešava, osim što su do njih dolazile priče.

Negirao je da je ikada potpisivao potvrde za bošnjačko stanovništvo koje, prema njegovim riječima, nije odvajano po nacionalnoj podjeli.

Tomanić je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Svjedok Predrag Tomanić je ispričao kako je čuo da je paravojna jedinica iz Srbije napala selo Grbavce, čije se stanovništvo preselilo u Čelovnik, potom da su u tom mjestu odvojili muškarce u dva autobusa i prevezli ih u Karakaj, dok su žene i djeca ostali tu da žive.

Svjedoku nije poznato da li su u okolini Zvornika u proljeće 1992. djelovale paravojne formacije iz Republike Srpske (RS), a naveo je da niko od domicilnog stanovništva nije bio s takvim formacijama koje su došle iz Srbije.

Nastavak suđenja je 26. februara.

 

 

Haris Rovčanin