Članak

Ramić Ćamil i ostali: “Tuku dok im se tuče”

10. Februara 2020.13:19
Na suđenju Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Himzi Selimoviću, Ramizu Mićivodi i Mehmedu Dobrači, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je tokom zarobljeništva premlaćivan u Goraždu.

Dušan Vuković je kazao da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u avgustu 1993. godine zarobljen sa još jednim saborcem na području Foče i da su sprovedeni u Goražde.

Prvo su bili u zgradi Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL), gdje su se, kako je rekao svjedok, prema njima ponašali korektno tih nekoliko dana.

Dodao je da su potom prebačeni u pritvor Stanice policije, gdje je nekoliko puta vođen na ispitivanje. Naveo je da ga je jednom, prilikom ispitivanja, ošamario Osman Subašić, koga je odranije poznavao kao policajca iz Foče.

Vuković je kazao da je u policiji bio do aprila 1994. godine, kada je pokrenuta ofanziva na Goražde. Prisjetio se kako su u noći ponovo prevezeni u zgradu ZOIL-a i prije ulaska udarani u špaliru.

On je rekao da su u jednoj ćeliji u podrumu bila njih četvorica i da su desetak dana ulazili i tukli ih.

“Ulaze s baterijom i kažu: ‘Pogni glavu i okreni se.’ Prilaze i tuku te, ne vidiš ko… Iz večeri u veče… Tuku dok im se tuče”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je “bilo i skakanja” i šutiranja vojničkom čizmom. Izjavio je da mu je slomljeno rebro, što su ljekari primijetili kada je izašao iz zatvora. Medicinska pomoć u zatvoru, kako je kazao, nije mu ukazivana.

Vuković je rekao da je i u zgradu ZOIL-a i u policiju dolazio Himzo Selimović i da su neformalno razgovarali, ali ne puno. On je kazao da Selimovića poznaje iz Foče i da je radio u policiji.

Svjedok je rekao da je upravnik i jednog i drugog zatvora bio Bradarić i da je bio korektan čovjek.

“Galamio bi na stražare: ‘Ako hoćete da tučete, idite na liniju pa se tucite’”, kazao je Vuković.

On je naveo da je u podrumu do njih bila zatvorena veća grupa zarobljenika iz Rudog i Višegrada. Rekao je da su njih četvoricu skrivali od ‘Crvenog krsta’ i da su registrovani tek 15 dana prije razmjene 6. oktobra 1994. godine.

Na pitanja Odbrane Selimovića, svjedok Topalović je odgovorio da su ga po povratku u Foču pitali za Selimovića i da im je on rekao da mu nema šta prigovoriti.

“Kad je bila razmjena, on kaže: ‘Vi odoste kući, pozdravite mi moje Fočake.’ Nikad mi nije ‘a’ rekao”, kazao je Vuković.

Branioca Slavišu Prodanovića interesovalo je kako se svjedok sjećao više detalja u izjavi iz 2018. nego danas, te zašto u izjavi 2012. nije spominjao špalir i jednog zatočenika o kojem je danas govorio. Vuković je rekao da ne može objasniti kako se tada nije sjetio tih detalja, odnosno da to vjerovatno “nije ušlo u priču”.

Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi sudi se za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima VRS-a – počinjene na području Goražda i Višegrada u periodu od 1992. do 1994. godine, a Mehmedu Dobrači za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u periodu između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), uglavnom na pozicijama u bezbjednosnom sektoru.

 

Marija Taušan