Članak

Tomanić: Nepoznat čovjek pucao u Bajazita

5. Februara 2020.16:31
Svjedoci Odbrane Cvijana Tomanića, optuženog za zločine počinjene na području Zvornika, ispričali su kako je u junu 1992. godine u zaseoku Čelovnik nepoznat muškarac pucao u osobu po imenu Bajazit.

Srećo Kandić i Slobodan Stevanović su posvjedočili kako su 8. juna 1992. godine otišli s drugim osobama u Čelovnik, nakon što im je izvjesni Dragan Tomanić rekao da ima saznanja kako su tamo došli nepoznati ljudi.

Prema riječima oba svjedoka, u Čelovniku je Dragan Tomanić razgovarao s jednom ženom, koja je potom dozivala sina, koji se pojavio s još dvojicom muškaraca.

Stevanović je kazao da je među tim muškarcima prepoznao sina te žene – Hajrudina, te osobu po imenu Bajazit, dok je Kandić istakao kako je prepoznao samo Bajazita.

Obojica svjedoka su naglasila kako se Bajazit nasilnički ponašao, te se počeo gurati sa izvjesnim Cvijanom Stevanovićem oko puške.

“U međuvremenu dolazi Cvijan Tomanić i ispaljuje metak u zemlju”, rekao je Kandić, dodavši da je nakon toga Bajazit počeo da bježi, a da je izvjesni Milan Kandić ispalio dva metka u zrak. Bajazit je, kako je kazao, tada pao.

Kandić je naveo da se potom pojavio nepoznat čovjek s “fantomkom”, a Stevanović je pojasnio da je taj čovjek krenuo prema Bajazitu.

“Izvadio je pištolj i opalio dva ili tri puta u Bajazita”, posvjedočio je Stevanović, kazavši da je potom ta osoba otišla.

Na upit Sudskog vijeća da li je iko pitao tog čovjeka ko je, svjedok je odgovorio da nije, te objasnio da je u to vrijeme bilo toliko paravojnih formacija da niko nije bio bezbjedan.

Stevanović je rekao da je nakon rata saznao kako je Hajrudin pronađen u grobnici “Ramin grob”.

Cvijan Tomanić je optužen, kao bivši pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti.

Ovi svjedoci su na ročištu govorili i o svojim saznanjima o događaju koji se desio u Čelovniku u maju 1992. godine.

Kazali su da su čuli priče kako su 21. maja u Čelovnik došli pripadnici paravojnih formacija, te odveli muškarce u pravcu Karakaja.

“Čuo sam da su ih dole u Karakaju poubijali”, rekao je Kandić.

Oba svjedoka su negirala da je neko iz sela Donja Glumina bio s paravojnim jedinicama.

Suđenje će se nastaviti 12. februara.

Lamija Grebo