Članak

Mahmuljin: Svjedok Odbrane nije sposoban da svjedoči

5. Februara 2020.11:34
Na suđenju za zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića, vještakinja medicinske struke je iznijela nalaz i mišljenje prema kojem svjedok Odbrane Sakiba Mahmuljina nije sposoban da svjedoči.

Neuropsihijatrica Alma Bravo Mehmedbašić je navela kako ovaj svjedok ne bi mogao iznijeti precizno, tačno i pouzdano svjedočenje, a to bi mu moglo proizvesti i određeni stres. Odlukom Suda BiH detalji o zdravstvenom stanju ovog svjedoka se ne mogu iznositi u javnost, a Odbrana je odustala od njegovog svjedočenja.

Odbrana je na ovom ročištu uložila materijalne dokaze, istaknuvši da je njihova verifikacija potvrđena.

“Budući da smo imali raspravu o pet uloženih dokaza, koji su zapravo presretnuti razgovori, ali su imali drugačije brojeve, svi oni su prihvaćeni u predmetu ‘Delić’”, kazao je Mahmuljinov branilac Nermin Mulalić, te uložio primjerak ovjerenih Službenih novina, radne ratne karte 35. divizije, kao i Pravilo divizije.

Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optužnica tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. februar.

Nermina Kuloglija