Članak

Ristanić: Fotodokumentacija mjesta zločina u Brčkom

4. Februara 2020.12:31
Na suđenju Đorđu Ristaniću za zločine počinjene u Brčkom, Državno tužilaštvo je uložilo fotografije mjesta na kojima je 1992. godine počinjen ratni zločin nad civilima u ovom gradu.

U nastavku izvođenja materijalnih dokaza, tužilac Seid Marušić je uložio fotodokumentaciju, pojasnivši da se radi o “licu mjesta gdje su tokom ratnih dešavanja 1992. godine vršeni ratni zločini nad civilnim stanovništvom”, i to za lokacije zgrade Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP), prostora ispred hotela “Posavina”, Doma zdravlja, Drvene džamije, preduzeća “Laser”, te “Luke”.

Marušić je, između ostalog, uložio i fotografije koje su pokazivane zaštićenim svjedocima u predmetu Gorana Jelisića, kojeg je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Brčkom.

Od nekih materijalnih dokaza Tužilaštvo je odustalo, a na neke je Odbrana uložila prigovore.

Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Suđenje će se nastaviti 25. februara.

Lamija Grebo