Članak

Kuzmanović i ostali: Palicama i drškama pištolja po glavi

3. Februara 2020.14:37
Na suđenju optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Teslića, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je udaran u Policijskoj stanici u tom gradu.

Anto Dujmović je izjavio da ga je jedan pripadnik “Crvenih beretki” uhapsio na njegovom radnom mjestu i odveo u Policijsku stanicu (PS), gdje su udarani on i drugi koji su bili zatvoreni s njim.

“Dolazi dotični Piko iz ‘Crvenih beretki’, stavio mi je lisice”, kazao je svjedok, naglasivši da je s Pikom u vozilu bila još jedna osoba, te da ga odvoze u Policijsku stanicu u Tesliću.

Dodao je da je uveden u prostoriju gdje su se izdavali lični dokumenti, čekaonicu, te da je u toj prostoriji vidio osobe hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u civilnoj odjeći. On se prisjetio prilike kada su sve zatvorene osobe udarane.

“Svi smo dobili. Bilo je tu bejzbol palica, rukohvati od pištolja… Kad sam pipnuo glavu, bila je sva u čvorugama”, rekao je Dujmović, dodavši da su tu bili nekoliko dana.

Svjedok je potvrdio da bi za 36 sati dobili po jedan mali sendvič, te da je osoba koja im je donijela sendviče kazala: “Budite bez brige, misli na vas Kuzmanović.”

Nakon što mu je prezentovana izjava iz 2007. godine, svjedok je potvrdio da je rekao: “Vidite kako načelnik Kuzmanović misli na vas.”

Tužilaštvo BiH tereti Dušana Kuzmanovića, Predraga Markočevića i Marinka Đukića za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Teslić – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik SJB-a i član Kriznog štaba u Tesliću, Markočević komandir SJB-a, a Đukić šef Kriminalističke službe.

Dodao je da su osobe koje su bile pritvorene u čekaonici, zajedno sa osobama iz podruma Policijske stanice, prebačene u zgradu Teritorijalne odbrane (TO), te da ih je tada ukupno bilo 77.

Istaknuo je da je dva puta odvođen iz TO-a na ispitivanje u PS, te da prilikom ispitivanja nije bio maltretiran.

Naveo je da je i u zgradi TO-a bio udaran, te da su dva maloljetnika umrla od batina, kao i da su zatvorenim licima ubačena dva suzavca.

“Disali smo na škrge”, kazao je svjedok.

Na dan njegove razmjene, kako je rekao, u zgradi TO-a bilo je 147 zatvorenih ljudi.

Mirko Bubić, vozač u PS-u Teslić, ispričao je da je čuo Muju Zukana kako jauče.

“On je bio priveden, znam po glasu”, izjavio je Bubić i dodao da je vidio kada su “Miće” tukle privedene ljude u dvorištu Policijske stanice.

Naglasio je da se pričalo za trojicu pritvorenika da su pobijeni.

Potvrdio je da je, zajedno s još jednom osobom, prao vozilo koje je bilo krvavo i imalo neugodan miris, te da su u tom vozilu prevezena tijela stradalih civila i negdje ukopana.

“Vozilo je bilo pred stanicom. Mi smo ga oprali. Otjerali su ga oni iz ‘Mića’”, kazao je svjedok Bubić.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da ga je Marinko Đukić zamolio da odvede Muju Zukana iz Teslića kako bi ga spasio.

“Muju sam uzeo ispred stana. Sabinko je došao kod Muje. Povezao sam ih između linija”, rekao je Bubić.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. februar.

Albina Sorguč