Članak

Dragičević i ostali: Svjedoci dali alibi optuženom Radojici Ristiću

31. Januara 2020.14:20
Na suđenju za ubistvo 20 putnika otetih 27. februara 1993.

iz voza u Štrpcima (opština Rudo), svjedoci Odbrane dali su alibi optuženom Radojici Ristiću tvrdeći da je tada bio na terenu, na izviđanju prema Žepi.

Miloje Joksimović ispričao je da bio pripadnik Prve čete Višegradske brigade te da je na terenu prema Žepi, od osobe koja je dovozila hranu vojnicima, čuo da su civili dovedeni u školu u Prelovo, gdje je bila kuhinja za vojsku. Rekao je da je na tom terenu bio i Radojica Ristić, koji je s još nekoliko osoba išao na izviđanja po potrebi. Istaknuo je da pojedinačno niko nije napuštao teren.

“Ako se išlo, išao je vod ili četa”, kazao je Joksimović.

On je izjavio da je za dovođenje i “najvjerovatnije maltretiranje” civila u školi u Prelovu čuo krajem februara 1993. godine od kuhara Vase Vojinovića. Iz medija je, kako je rekao, čuo da su civili bili iz voza, da su ih “skinuli” u Štrpcima.

Naglasio je da je Ristić bio na terenu s njim kad su civili dovedeni u Prelovo.

“Ovi koji su bili u izviđačima – bili su 15 dana u vojsci, 15 dana su odmarali”, kazao je Joksimović.

Vinko Nikolić je ispričao da je bio izviđač u prvoj četi, te da je u njegovom vodu bio Radojica Ristić.

Istaknuo je da je za dovođenje civila u školu u Prelovo čuo od Vase Vojinovića, koji je dopremao hranu za vojsku koja je bila na terenu prema Žepi, i da je tada tu bio i Ristić.

“Bio je Radojica, Savo i Božo Ivanović i Đurić Radomir”, rekao je Nikolić nabrajajući ko su osobe koje su pored njega bile u izviđačkom vodu.

Ustvrdio je da se tokom boravka na liniji nisu razdvajali.

Svjedoke Joksimovića i Nikolića će na narednom ročištu Optužba ispitati unakrsno, jer je Odbrana pogriješila prilikom navođenja njihovih imena, te se Optužba nije mogla adekvatno spremiti za ispitivanje.

Za ubistvo 20 putnika otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima, Tužilaštvo BiH tereti, uz Ristića, i Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada Polugu, Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Petka Inđića, Olivera Krsmanovića, Vuka Ratkovića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandir Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.

Momir Uljar, treći svjedok Ristićeve Odbrane, kazao je da mu je Mićo Jovičić, s kojim je radio, prilikom razgovora o privođenju tada osumnjičenih za zločin u Štrpcima rekao da Ristić u tome nikako nije učestvovao.

“Ristić nije bio nikako, znam dobro jer sam ja bio. U sve ovo me uvukao Milan Lukić. U velikim sam problemima”, citirao je Uljar riječi Miće Jovičića.

Jovičića je, nakon priznanja krivice, Sud BiH osudio na pet godina zatvora za zločin u Štrpcima.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. februar.

Albina Sorguč