Članak

Babić Ljuban i ostali: Išao da pomogne, ne da ubija

29. Januara 2020.17:26
Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskom Novom (Novi Grad), optuženi Milenko Babić je izjavio da je u junu 1992. godine bio u selu Ekići, ali da nije učestvovao u ubistvu komšija bošnjačke nacionalnosti.

Svjedočeći u svoju korist, Babić je rekao da je otišao u selo da pomogne, ali da su se stvari otele kontroli i da se udaljio kada je pretpostavio šta se sprema.

Babić je rekao da je nakon sahrane poginulog Radenka Baltića, kod njega došao Dragan Balaban zvani Kipalj i pozvao ga da ide s njim, govoreći mu da su odlučili da kažu mještanima Ekića da nisu sigurni i da im je bolje da idu.

Optuženi je kazao da mu je supruga kazala da je red pomoći i da su “oni njene spasili u Drugom svjetskom ratu”.

Babić je kazao da je krenuo u majici, bez oružja. Vozili su se do kuće Nikole Majkića, gdje je vidio traktor i desetak-petnaest, a možda i 20 ljudi. Naveo je da je Milenko Karlica rekao da treba po kućama pozivati mještane.

Kazao je da je sjeo na traktor i da je kod izvjesne fazanerije vidio drugi traktor, sa kojeg je jedan čovjek počeo bježati. On je naveo da je Ljuban Babić uperio pušku, a “vjerovatno i još neko”, i da je začuo rafal. Čovjek je pao. Babić je napomenuo da je to bio Menso Alić.

Optuženi je rekao da su pristizali mještani Ekića i da je vidio Milenka Karlicu da ide sa Džemalom i nosi “pumparicu”. Kazao je da je Ljuban krenuo da udari Džemala, ali da ga je on povukao.

Dodao je da je vidio kako Ostoja Balaban i Željko Novaković odvode jednu ženu. Kad ih je pitao šta rade, kako je naveo, rekli su mu da hoće da siluju “bulu”. Babić je izjavio da ih je u tome spriječio.

Kazao je da su žene i djeca odvezeni traktorima, a kada je pitao šta se čeka, Ranko Balaban mu je rekao da čekaju da se traktori vrate iz Novog Grada.

Optuženi je ispričao da je neko donio krampe i lopate, i da je pozvao jednu osobu da idu, jer je pretpostavio da slijede ubistva. Naveo je da su drugima kazali da idu čuvati stražu.

Babić je rekao da se spustio pored jedne kuće 50 do 60 metara, a da je usput sreo Ratka Goronju, koji je sa još jednim čovjekom ostao desetak metara od njih.

Optuženi je kazao da je sjedio kod drveta i čuo kako se kopa, a kada je to prestalo, začuli su se rafali.

Babić je ispričao da se popeo gore i vidio ljude na gomili. Prisjetio se da je jedan zvao da ga ne zatrpavaju živog. Naveo je da mu je neko rekao da to treba zatrpati, a da mu je on odgovorio: “Neka trpa ko je radio.”

On je kazao da mu je nakon dvije godine Dragan Balaban rekao da se “sve saznalo” i da se “mora iskopati”, a da mu je on odgovorio da nije “to radio” i da ga više ne zovu.

Optuženi je u istrazi naveo više imena optuženih i drugih lica, koji su tog dana i noći išli u Ekiće. Na pitanje zašto se poslije prvog ubistva nije vratio, odgovorio je da je bilo pijanih i da mu je neko mogao pucati u leđa.

Za ubistva 24 Bošnjaka u zaseocima Alići i Ekići, osim Milenka Babića optuženi su i Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Prema optužnici, oni su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, počinili progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Na poziv Odbrane Ratka Goronje saslušan je Dragan Baltić, koji je rekao da ne zna ko je pomogao pri organizaciji sahrane njegovog brata, ali da je u tome učestvovao optuženi.

On je kazao da je Goronja volio da popije, ali da nikad nije pravio probleme. Rekao je da optuženi nije bio oženjen, ali da je odlazio kod jedne žene koja mu je “mogla biti baba”. Prema riječima Odbrane, ova činjenica je bitna jer će naredni svjedok kazati da je optuženi tog dana bio kod njene babe.

Suđenje se nastavlja 5. februara.

Marija Taušan