Članak

Milojica i Rivić: Počelo obnovljeno suđenje za zločine u Prijedoru

28. Januara 2020.16:16
U Državnom sudu počelo je obnovljeno suđenje nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu za zločine počinjene u Prijedoru izrečenu Bori Milojici, koji je bio osuđen na osam godina zatvora, i Želislavu Riviću, koji je bio oslobođen optužbi.

Tužilaštvo BiH i Odbrane optuženih su predložili da se reprodukuju iskazi određenih svjedoka, od kojih se neki, kako je pojašnjeno, “preklapaju”, što je Vijeće i prihvatilo.

U vezi s prijedlogom Odbrana da se reprodukuju iskazi drugih svjedoka, kao i da se sasluša nova svjedokinja, Vijeće je istaklo da će odlučiti nakon što se izvrši reporodukcija iskaza o kojima je već odlučeno.

Prvostepenom presudom iz juna prošle godine, Milojica je, kao nekadašnji pripadnik 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen krivim po dvije tačke optužnice za ubistva bošnjačkih civila počinjena u julu 1992. u Hambarinama, te mu je izrečena kazna od osam godina zatvora.

Istom odlukom, Milojica i Rivić su oslobođeni po četiri tačke optužnice da su, kao pripadnici Ljubijskog bataljona, počinili ubistva civila romske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u julu 1992. na području Prijedora.

Suđenje će se nastaviti 25. februara.

Lamija Grebo