Članak

Kuzmanović i ostali: Neugodan miris i mrtvi u podrumu Policijske stanice u Tesliću

27. Januara 2020.14:14
Na suđenju optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Teslića, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je nakon saznanja da u podrumu Policijske stanice u Tesliću ima mrtvih ljudi, o tome obavijestio komandira.

Zaštićeni svjedok KD-3, nekadašnji policajac u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Teslić, ispričao je da je ušao u kancelariju načelnika policije i svom komandiru Predragu Markočeviću rekao da je čuo da u podrumu stanice ima mrtvih ljudi.

“Ja sam osjetio neugodan miris iz podrumske prostorije, gdje su zatvorenici bili. Neko mi je od policajaca rekao da ima mrtvih u podrumu. Mene je to pogodilo, nije po propisima da se to radi. Ušao sam u kancelariju načelnika stanice i tu sam zatekao Markočevića, Đukića – da li je Kuzmanović bio, ne sjećam se – i nekoliko ‘Mića’. Obratio sam se Markočeviću. Poslije toga Đukić je rekao: ‘Zovi mi mog kuma’”, izjavio je svjedok i dodao da je Đukićev kum Tomo Mihajlović, te da ga je pronašao i kazao mu: “Zove te kum u kancelariju načelnika.”

KD-3 je svjedočio na suđenju Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću, kojima se sudi za progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva općine Teslić – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik SJB-a i član Kriznog štaba u Tesliću, Markočević komandir SJB-a, a Đukić šef Kriminalističke službe.

Svjedok je ispričao da je za mrtve ljude u podrumu saznao nakon što je čuo da je ubijen srpski vojnik. Prema saznanjima, to su počinila lica kojima je komandovao izvjesni Suljo Beginović, te da su pripadnici “Mića” zbog toga iz Policijske stanice izveli zatvorenike i tukli ih drvenim motkama.

“Nakon slučaja ‘Gornji Rankovići’, kad smo došli pred stanicu, te noći sam čuo da su ‘Miće’ izvele zatvorenike iz zatvora, da je svuda bila krv… a kad su ih sklonili, da je krv oprana. Pričali su policajci da su imali neke drvene motke”, naveo je svjedok, potvrdivši da je nakon tog slučaja bilo preživjelih, te da se u prolazu mogao čuti žamor.

Jedno veče, kako je dodao, vidio je vojni kamion s najmanje dva lica s oružjem “na gotovs” u blizini mjesta gdje su bili zatvorenici.

“Vidio sam da je nešto sumnjivo”, rekao je svjedok.

Dodao je da je on otišao u bolnicu, a kada se vratio u stanicu – da se iz podrumske prostorije gdje su bili zatvorenici, više ništa nije čulo.

Svjedok je kazao da “Miće” ostaju u SJB-u u Tesliću do njihovog hapšenja, te da je nakon njihovog hapšenja smijenjen rukovodni kadar policije u Tesliću.

On je čuo da je u Policijsku stanicu u Tesliću bilo privedeno više lica.

“Uglavnom, privodili su prvenstveno ti predstavnici ‘Mića’. Privodili su nesrpski živalj, civile, uglavnom ugledne ljude”, izjavio je svjedok.

Rekao je da je među privedenima bio Rasim Galijašević, koji je bio nekoliko dana zatvoren u policiji. To je saznao nakon ekshumacije kada su pronađeni njegovi posmrtni ostaci.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da se policajci u Tesliću nisu smjeli obratiti “Mićama”, jer su ih se plašili.

Svjedok je kazao da “Miće” nisu njemu davale zadatke, ali da se pričalo da njegove kolege jesu primale zadatke od “Mića”.

Nastavak suđenja je 3. februara.

 

Albina Sorguč