Članak

Garić: Krv na drvima kod škole u Lukama

16. Januara 2020.16:02
Na suđenju Radetu Gariću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je na drvima kod Osnovne škole u Lukama vidio krv, ali ne i šta se desilo s muškarcem bošnjačke nacionalnosti kojeg su opkolili vojnici.

Svjedok Radiša Đurić ispričao je da je bio kuhar u jedinici kojom je komandovao Rade Garić, te da je jedinica brojala oko 20 ljudi i da su bili smješteni u Osnovnoj školi u Lukama. Rekao je da je Garića poznavao od prije rata, a na optuženog je pokazao i u sudnici.

Prisjetio se da je, 15 ili više dana nakon što je srpska vojska zauzela Srebrenicu, bio na stepenicama škole kada su vojnici opkolili Bošnjaka koji je doveden iz šume.

“On je po šumi bio, neuredan, prljav, vode ga za kanap, nisam siguran za šta je vezan, samo ga vode tamo negdje ispod drveta lipe. Kad su ga doveli, tu nije prilazio Garić Rade. Taj čovjek je opkoljen. Ja sam sa ‘Mošom’ otišao. Otišli da ne gledamo to tu”, kazao je svjedok.

Dodao je da je “Mošo” bio njegov kolega kuhar, te da su se oni zadržali u kuhinji i da nisu gledali šta se dešavalo s tim čovjekom, a kada su izašli iz kuhinje, više ga nije bilo tu. Svjedok je u iskazu 2017. godine – koji mu je pročitao tužilac Predrag Tomić – naveo da je odmah po dovođenju tog čovjeka počelo maltretiranje, da ga je nekoliko vojnika opkolilo i da su ga šutali nogama.

Đurić je odgovorio da je, kada je izašao u dvorište, vidio krv po drveću u blizini lipe gdje je muškarac bio opkoljen, te da nije vidio šta se dešavalo.

“Jeste tačno da sam vidio po drvima krv”, rekao je svjedok.

Svjedok je na pitanje tužioca Tomića odgovorio da nije čuo za odsječenu glavu tog muškarca.

Tužilaštvo BiH tereti Garića da je 1992. godine počinio progon bošnjačkog stanovništva u Vlasenici – ubistvima, mučenjem, silovanjem, prisilnim nestancima te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda.

On je, u svojstvu nekadašnjeg komandira Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), optužen i za progon Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u julu 1995. godine.

Ismeta Efendić ispričala je da joj je suprug bio u logoru “Sušica”, te da su njegovi posmrtni ostaci nađeni na Pelemišu.

“Suprug je ostao, ubili su ga, pronađen je na Pelemišu, u više grobnica”, kazala je svjedokinja, dodavši da je ubijeno još sedam članova njihove porodice.

Efendić je izjavila da je u Vlasenici ostala do jula 1992. godine, kada je s drugim ženama i djecom prevezena do Luka, gdje su pojedine, zajedno s djecom, izdvojene.

“Ostavili su 13 žena. Nikad te žene nisu došle, nikad nisu ni pronađene, nikad više”, rekla je Efendić.

Murtija Dautović, treća svjedokinja Tužilaštva BiH, ispričala je da je u “Sušici” bila 18 dana, te da su se u logoru dešavala ubistva.

Naglasila je da joj je muž izveden iz logora kada je odvedeno 25 muškaraca.

“Navodno, idu da rade… Nikad se nije vratio”, kazala je svjedokinja.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. januar.

Albina Sorguč