Članak

Ćurčić: Ubistva i silovanja nakon hapšenja u šumi

16. Januara 2020.17:03
Na suđenju Saši Ćurčiću, optuženom za zločin počinjen na području Foče, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala da su joj ubijeni suprug i dvojica sinova i da su žene koje su uhapšene silovane.

Zaštićena svjedokinja S-4, kojoj su na ovom suđenju određene mjere zaštite koje je imala tokom svjedočenja u Haškom tribunalu – distorzija slike i glasa, ispričala je da je srpska vojska opkolila civile iz sela Mješaja (općina Foča) koji su se krili po šumama.

“Čuli smo pucanj, vidjeli smo da su ubili jednog komšiju. Pokušali smo bježati, ali smo bili opkoljeni. Zarobljavaju nas. U šumi je poginuo moj muž”, izjavila je S-4 i dodala da je tada ubijeno još osoba, među kojima i majka dvogodišnjeg djeteta, koje je tada ranjeno.

“Muž je pogođen iz vatrenog oružja u prsa. Moj stariji sin je tučen, sva glava mu je bila krvava. Na mlađem sinu su gasili cigarete”, kazala je svjedokinja.

Dodala je da su kasnije pripadnici srpske vojske rekli ženama i djeci da idu.

“Oni su nas otjerali. Čuli smo rafalne pucnje. Ostala su dva moja sina, sedam muškaraca je ostalo. Sinove nikad više nisam vidjela žive, i ove druge ljude. Oni su pobijeni”, kazala je svjedokinja.

Ispričala je da su žene odvedene u Buk Bijelu, gdje se, prema njenim riječima, događa užas.

“Tu su nas odveli na ispitivanje, ali to je bilo silovanje. S-2 smo jedva u autobus unijeli koliko je bila iscrpljena”, rekla je svjedokinja, dodavši da misli da je tada silovano deset žena.

Ispričala je da su potom autobusom prevezene do Srednjoškolskog centra, gdje su bile deset dana, odakle su žene, prema njoj, također izvođene i silovane. Među njima, kako je navela, bile su svjedokinje S-1, S-2 i S-11.

Dodala je da su žene iz Srednjoškolskog centra odvedene u sportsku salu “Patizan”, gdje su bile 30 dana i gdje se dešava “strava i užas”.

“Odvodili ih, nisu ih vraćali po nekoliko dana, vodili ih na silovanje u Buk Bijelu”, kazala je svjedokinja.

Kako je S-4 rekla, u “Partizanu” su bile do 11. augusta 1992., kada su im određeni ljudi pomogli i odveli ih u Srbiju, dok su “S-1 i S-2 prije odvedene”.

S-4 je iskaz dala na suđenju Saši Ćurčiću. U optužnici je navedeno da je između 3. i 18. jula 1992. godine Dragan Zelenović iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno s Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je seksualno zlostavljao i silovao.

Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči.

Slaviša Prodanović, branilac optuženog Ćurčića, kazao je da nema pitanja za svjedokinju, jer nije spominjala njegovog branjenika.

Nastavak suđenja je 23. januara.

 

Albina Sorguč