Članak

BIRN pokrenuo novu platformu istraživačkih resursa

16. Januara 2020.15:21
BIRN s ponosom najavljuje BIRD, kao jedinstvenu platformu koja istraživačkim novinarima pruža skup neprocjenjivih tehničkih alata i resursa, kao i razne vrste pomoći.

This post is also available in: English

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u četvrtak je pokrenula prekograničnu novinarsku platformu s ciljem da novinarima širom svijeta pomogne pružajući im znanje i podršku neophodne u današnjem svijetu.

BIRN-ov desk istraživačkih resursa (BIRD) je inovativna interaktivna platforma dizajnirana za profesionalce i građane novinare koji žele da idu u korak sa svijetom tehnologije koji se brzo mijenja, bez žrtvovanja svoje etike ili standarda profesionalnog novinarstva.

U vremenu pogoršanja stanja medija, sa novim izazovima u digitalnoj sferi koji oblikuju svijet, ekosistem novinarstva se brzo mijenja na nepredvidljive načine. Uloga novinara širom svijeta nije nikada bila složenija.

BIRD je BIRN-ov najnoviji potez usmjeren ka jačanju novinarstva u Jugoistočnoj Evropi i šire. Mjesecima radimo zajedno sa timom predanih novinara, urednika i programera na dizajniranju platforme koja je jednostavna za korištenje i pruža sve relevantne informacije na jednom mjestu.

Pošto vjerujemo da je informacija moć, naša vizija je bila da iskoristimo potencijal BIRN-ove mreže i njenu bazu znanja da stvorimo nešto što će imati široku upotrebu i biti besplatno.

Kroz BIRD smo željeli pružiti novinarima jednostavan način da uče i ostanu na putu najnovijih kretanja u digitalnoj sferi. Na taj način korisnici BIRD-a će moći dobiti ažurirane novosti o stanju digitalnih sloboda, mogućnostima unutar novinarske mreže i šire, kao i vijesti koje pokrivaju te teme.

Platforma nudi istraživačkim novinarima razne vrste pomoći i skup alata i resursa koji se odnose, ali ne isključivo, na slobodu informacija, pristup podacima i zaštitu, cybersigurnost i otvorene baze podataka.

Podrška naših stručnjaka je besplatna i pruža se na temelju potreba.

BIRD takođe sadrži razne baze podataka i skup alata koji se mogu koristiti u dnevnom izvještavanju. Trenutno platforma nudi 20 različitih publikacija na teme kao što su sloboda informacija, zaštita podataka, održivost novinarstva, provjera informacija i mnoge druge. A namjeravamo dodavati još u budućnosti.

U sklopu naše težnje da budemo otvoreni, takođe smo uspostavili i besplatnu, pretraživu biblioteku prilagođenu korisniku koja sadrži javne dokumente i prikupljene podatke. Biblioteka “BIRN Source” trenutno sadrži skoro 1.300.000 dokumenata, datoteka i zapisa. Taj broj će se ubrzo povećati jer se baza podataka ažurira u stvarnom vremenu.

BIRN Source je napravljen da bude lako pretraživ i koristan novinarima i urednicima iz Jugoistočne Evrope, kao i širom svijeta. Baza pruža opciju prepoznavanja teksta na više jezika i svim lokalnim jezicima.

Također smo ponosni na How-to segment BIRD-a. U tom segmentu platforme korisnici će moći čitati analize slučaja i smjernice koje su napravili neki od najistaknutijih stručnjaka novinarstva, kao što su Blake Morrison, Frederik Obermaier, Benjamin Strick i drugi. Vjerujemo da bi iskustvo koje su podijelili moglo motivisati novinare da primijene neka od rješenja u svojim redakcijama, te da osmisle nove ideje.

Kao rezultat našeg partnerstva sa Fondacijom Share, sastavni dio BIRD-a je regionalna baza praćenja digitalne slobode, koja pokriva stanje digitalnih prava u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Srbija).

Prepoznajući otvorenu i globalnu prirodu online arene, baza podataka naglašava važnost pristupa zasnovanog na ljudskim pravima prema ljudima u digitalnom okruženju.

Skupa sa Shareom, BIRN-ovi novinari će pratiti i provjeravati činjenice o slučajevima kršenja digitalnih prava širom regiona čim se oni pojave.

Baza se može pretraživati po nekoliko kriterija (datum, zemlja, pogođena strana, način napada, opis, napadač…), a dostupna je na engleskom i lokalnim jezicima zemalja gdje se obavlja praćenje.

    This post is also available in: English