Članak

Čigoja i ostali: Bez tajnih i neformalnih kontakata sa svjedocima

15. Januara 2020.17:10
Na suđenju za zločin počinjen u Oborcima kod Donjeg Vakufa, svjedokinja Odbrane je rekla da nije imala neformalne niti tajne kontakte sa svjedocima Optužbe.

Slavica Terzić, bivša tužiteljica Tužilaštva BiH koja je svjedočila na poziv Odbrane Milorada Glamočaka, kazala je da su službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po njenoj naredbi, došli do kontakata sa dva svjedoka koja su tada dobila mjere zaštite, a od kojih je jedan saslušan u BiH, a drugi u ambasadi u Ljubljani.

Odbrana je svjedokinji predočila naredbe o sprovođenju i obustavi istrage protiv Đorđa i Nenada Tanasića iz maja 2016. i decembra 2017., kao i naredbu o provođenju istrage protiv Branka Čigoje, Željka Todića, Saše Boškića i Glamočaka, za koje je potvrdila da ih je ona donijela i potpisala.

Izjavila je i kako je na uvid imala sve dokaze prije nego je donijela naredbu o provođenju istrage protiv Čigoje i ostalih, među kojima su i četiri iskaza preživjelog svjedoka iz Oboraka.

Na upit zbog čega je istraga obustavljena i tvrdnju da taj svjedok ne spominje nikoga od optuženih, već samo Tanasića kao komandira Vojne policije, Terzić je rekla da je s tim svjedokom “otklonila dilemu”.

“Saslušavala sam preživjelog svjedoka na te okolnosti. Objasnio je da je neko u policiji pomenuo tog Tanasića. On i ne zna ko je ta osoba, tu sam dilemu otklonila”, kazala je Terzić.

Ispričala je da je jednog od svjedoka koji je dobio mjere zaštite saslušavala u Sloveniji, da je tom prilikom bio nervozan i da je brzo govorio, te da ga je zamolila da govori sporije radi zapisnika, kao i da su bila prisutna dvojica pripadnika SIPA-e.

S tim svjedokom, kako je rekla, kasnije se ponovo srela da ga obavijesti da je dobio mjere zaštite i da ima mogućnost da svjedoči videolinkom iz Slovenije.

Drugog svjedoka koji je dobio mjere zaštite su saslušali pripadnici SIPA-e, a Terzić je kazala da nešto nije bilo jasno s njegovim iskazom, pa je pozvan u Tužilaštvo.

“Nikad ništa nisam sakrila. Sve sam dokaze predavala osumnjičenim i njihovim braniocima”, rekla je Terzić Odbrani, dodavši i da sa svjedocima koji su dobili mjere zaštite nije imala neformalne i tajne kontakte, da to za istražitelje SIPA-e ne može tvrditi, kao i da nikada “nije audio i video snimala” iskaze svjedoka i osumnjičenih, jer to nije njena praksa.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, Terzić je rekla kako su razlog za obustavu istrage protiv Tanasića nova saznanja koja je dobila od svjedoka s mjerama zaštite i da je moguće da se na dokumentima Tužilaštva pojavi tehnička greška u datumu ili godini rođenja, koja se kasnije ispravi.

Čigoja, Todić, Boškić i Glamočak su optuženi za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. u Oborcima. Prema optužnici, Glamočak je bio komandir, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Nakon što su Tužilaštvo i Odbrana poslije saslušanja svjedokinje uložile preostale materijalne dokaze, Sud je konstatovao da je dokazni postupak završen.

Nastavak suđenja je 5. februara, kada će Tužilaštvo iznijeti završnu riječ.

 

Haris Rovčanin