Članak

Koroman: Počelo suđenje za zločine na Palama

13. Januara 2020.14:23
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane počelo je suđenje Malku Koromanu, bivšem načelniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u ovoj općini.

This post is also available in: English (English)

Tužilaštvo BiH po tri tačke optužnice tereti Koromana da je od marta do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva, organizovao i omogućio nezakonita hapšenja u zgradi SJB-a i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini zgrade policije. Civili su, kako tvrdi Tužilaštvo, podvrgnuti mučenjima i ubistvima.

U prvoj tački optužnice se navodi da je, u periodu od aprila do septembra 1992. godine, optuženi Koroman naredio i organizovao zatvaranje u salu bošnjačkih civila s Pala, te da su pripadnici policije vršili vanjsko obezbjeđenje i kontrolu pristupa objektu.

“Njegovi podređeni su nakon ispitivanja u SJB-u civile dovodili i zatvarali u salu, bez pravnog osnova, bez da su im saopšteni razlozi zatvaranja, bez dovoljno hrane, koju su neredovno donosili pripadnici SJB-a”, rekla je tužiteljica Dika Omerović.

Optuženi se također tereti da je omogućio pripadnicima vojske da u fiskulturnu salu dovedu i zatvore i civile iz Sarajeva i Bratunca, koji su bili fizički maltretirani.

Prema drugoj tački, Koroman se tereti da je omogućavao pripadnicima SJB-a da svakodnevno zlostavljaju civile, te je propustio da preduzme potrebne mjere da ih zaštiti. Tužiteljica Omerović je kazala da je u sali, usljed teških povreda, preminulo pet civila, te da su pripadnici policije prikrivali ubistva.

U optužnici stoji da je optuženi, nakon smrti jednog civila, rekao: “U ovom zatvoru kao da vlada kuga.”

U trećoj tački optužnice, kako je pročitano na ročištu, optuženi Koroman je, zajedno s Vojskom Republike Srpske (VRS), organizovao napad na selo Hrenovica i okolna mjesta. Napadom je, kako je kazala Omerović, rukovodio tako što je okupio 100 policajaca i u grupama im podijelio zadatke i upute gdje će ići.

Prilikom napada, kako je pročitala tužiteljica, okupljeni su civili, od kojih su razdvojili grupu muškaraca, te su ih doveli u fiskulturnu salu na Pale. Prilikom ulaska u salu, civili su, kako je pročitano, morali proći kroz špalir, gdje su ih policajci tukli nogama i rukama, a kada su ušli, nastavili su ih maltretirati, sve dok im Koroman nije izdao naređenje da prestanu.

U uvodnoj riječi tužiteljica Omerović je rekla da će dokazati da je Koroman, kao načelnik SJB-a, aktivno učestvovao u progonu civila, te da će svjedoci govoriti o ispitivanju civila u SJB-u, kada je u nekoliko navrata prisustvao i optuženi.

Advokat Muhidin Kapo je naveo da će dokazima potvrditi koje je konkretne nadležnosti i ovlaštenje imao optuženi, te da će svjedoci bošnjačke nacionalnosti govoriti o njegovoj pozitivnoj ulozi.

“Odbrana će svakako dokazati da je optužnica proizvoljna i paušalna. Tačno je da je bio načelnik SJB-a, ali u njegovoj ingerenciji nije bila sala. To je bila nadležnost sasvim drugog organa. Kad se on pojavio, sva su ta maltretiranja prestala. Malko je sasvim pozitivna osoba i dokazat ćemo da je nevin”, kazao je Kapo.

Optuženi Koroman trenutno obnaša funkciju zamjenika načelnika Opštine Istočni Stari Grad.

Prva dva svjedoka Tužilaštva BiH bit će saslušana 27. januara.

This post is also available in: English (English)