Članak

Stupar i drugi: Uhapšen u šumi

30. Decembra 2019.11:10
Na suđenju za zločine u Vlasenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je 1992. uhapšen i odveden u Policijsku stanicu.

Hasan Kurtić je izjavio da je živio u selu Durakovići i da je nakon pretresa vojske u junu 1992. krenuo da napusti Vlasenicu sa članovima familije, ali su uhapšeni u šumi.

Svjedok je kazao da je odveden u Stanicu policije, gdje je bilo zatvoreno njih desetak. On je naveo da su dolazili vojnici u „pripitom stanju“ i da je bilo maltretiranja.

Kurtić je naveo da je nakon 24 sata od dovođenja uspio da pobjegne.

Tužilac Dževad Muratbegović ispitivao ga je o drugim zatvorenicima, ali je svjedok rekao da većinu nije poznavao, jer nije odrastao u Vlasenici.

Kazao je da je čuo da je Bahrija Durić bio doveden iz logora Sušica. Dodao je da je Durić pronađen zajedno sa njegovim šurom u grobnici.

Odbrane nisu imale pitanja za svjedoka Kurtića, koji je privreden na današnje ročište, jer mu sud nije duže vremena mogao da uruči poziv.

Tužilaštvo BiH tereti Simu Stupara te Zorana i Gorana Tešića za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci, te napadi na sela.

Prema optužnici, Stupar i Goran Tešić bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak suđenja je 13. januara.

Marija Taušan