Članak

Stupar i ostali: Vještakinja utvrdila da svjedok simulira amneziju

23. Decembra 2019.14:33
Na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Vlasenici, vještakinja je navela da svjedok Safet Musić simulira amneziju te da je sposoban da svjedoči, dok je on na upite Tužilaštva Bosne i Hercegovine odgovorio da se ne sjeća događaja iz 1992. godine.

Neuropsihijatrica Zorica Lazarević je navela da je, po naredbi Tužilaštva BiH, pročitala izjavu iz istrage 2008. godine te je na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda svjedoka Musića došla do zaključka da on simulira amneziju i da je sposoban da pristupi sudu i svjedoči o događajima iz 1992. godine.

Kako je rekla, Musić skoro nikako nije htio s njom razgovarati o periodu iz 1992., te je samo govorio da se ničega ne sjeća i da ne želi nikoga da okrivi.

“Ni pregledom, ni medicinskom dokumentacijom, nisam mogla naći bolest koja bi za posljedicu imala amneziju ili poremećaj pamćenja. Vještak je bio jasan da se radi o simulaciji. Morate imati tešku povredu centralnog nervnog sistema da biste za posljedicu imali amneziju”, pojasnila je Lazarević.

Pregledom je zaključila, kako je kazala, da ništa ne ukazuje na poremećaj percepcije, reprodukcije i komunikacije, iz čega proizlazi da Musić može reprodukovati događaje iz 1992. i 2008., kada je davao iskaz u Kantonalnom tužilaštvu Tuzla.

Kako je rekla, utvrdila je da kod svjedoka postoji poremećaj ponašanja, blaga depresija i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Tužilaštvo BiH tereti Simu Stupara te Zorana i Gorana Tešića za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci te napadi na sela. Prema optužnici, Stupar i Goran Tešić bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Nakon saslušanja vještakinje, u sudnicu je pozvan svjedok Musić, koji je naveo da ga je rat zatekao u Vlasenici, ali da se događaja ne sjeća jer je prošlo dosta vremena.

“Ne mogu se sjetiti jer sam obolio i liječim se. Moguće da sam davao izjave, ne mogu tačno da se sjetim”, izjavio je Musić.

Njemu je pokazana izjava koju je dao 2008., kako bi prepoznao potpise. Svjedok je odgovorio da je “moguće” da su to njegovi potpisi.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić se obratio svjedoku, kazavši mu da je vještakinja rekla da ne postoje medicinski razlozi koji bi upućivali na to da se nečega ne sjeća te ga je upozorio na mogućnost novčane ili zatvorske kazne za nesvjedočenje.

Sudija je dodao da će se današnje saslušanje svjedoka prekinuti i posavjetovao ga da razgovara sa advokatom, ljekarom ili članovima porodica o njegovom svjedočenju.

“Što se mogu sjetiti, reći ću. Ja sam došao da svjedočim. Ja sam bolestan”, odgovorio je svjedok Musić.

Naredno ročište zakazano je za 30. decembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija