Članak

Radojko Keverović nije sposoban putovati na suđenje

20. Decembra 2019.12:56
Radojko Keverović, kojeg optužnica tereti za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi, trenutno nije sposoban da putuje na suđenje u Sud Bosne i Hercegovine, rekla je vještakinja medicinske srtuke.

Vještakinja Radojka Golijan je na statusnoj konferenciji kazala da, na osnovu obimne medicinske dokumentacije koju je imala na raspolaganju, nije našla da se kod optuženog poboljšalo zdravstveno stanje, te da je veoma teško očekivati kada će se to desiti.

“Optuženi trenutno nije sposoban da jednom sedmično dolazi na suđenje i putuje od Kotor-Varoši prema Sarajevu, te da aktivno učestvuje u postupku”, rekla je vještakinja, pozivajući se na zaključak nalaza.

Tužilac Mersudin Pružan je predložio da se pri narednom vještačenju, koje je planirano za šest mjeseci, vještak obaveže da obavi lični pregled optuženog i utvrdi da li može i pod kojim okolnostima putovati, jer prema informacijama Tužilaštva, nastavio je on, Keverović izlazi iz mjesta stanovnja i kreće se po Kotor-Varoši.

Keveroviću se sudilo zajedno sa Savom Tepićem, Duškom Vujičićem, Duškom Maksimovićem i Ilijom Kurušićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši, ali je u aprilu 2019. njegov predmet odvojen zbog zdravstvenog stanja.

U optužnici je navedeno da je Keverović bio policajac u Kotor-Varoši.

Sa Tepićem i ostalima je bio optužen i Dragoslav Bojić, koji je, prema optužnici, bio komandir policije u Kotor-Varoši, ali je u aprilu 2016. njegov predmet izdvojen zbog zdravstvenog stanja, dok je u odnosu na Radeta Škorića u decembru 2014. obustavljen postupak zbog smrti optuženog.

Haris Rovčanin