Članak

Tomanić: Svjedokinja vidjela optuženog da puca

18. Decembra 2019.15:56
Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz zaštićene svjedokinje, koja je izjavila da je vidjela kada je optuženi Cvijan Tomanić pucao u Bajazita Behljuljija, kao i da je bio među vojskom kada je odvedeno 25 muškaraca iz sela Glumina kod Zvornika.

Iskaz svjedokinje G-3 Tužilaštvo je pročitalo jer ona nije mogla pristupiti na ročište zbog bolesti i poznih godina života.

U izjavi iz 2008. godine G-3 je navela da su se mještani Glumine nakon pucnjave okupili oko jedne kuće. Dodala je da je došlo 20-ak srpskih vojnika, među kojima je prepoznala nekolicinu, uključujući Tomanića.

Svjedokinja je rekla da je 25 muškaraca iz Glumine i susjednog sela Grbavci, među kojima su bili i njeni sinovi, tada odvedeno autobusom i više se nisu vratili.

Kako je navela, ona je nakon nekoliko dana na lokalitetu Ramin grob vidjela “tamić” i crne vreće, koje su ubačene u grobnicu iskopanu bagerom. G-3 je kazala da je čula da su ubijeni negdje kod Karakaja.

G-3 je posvjedočila kako je nakon izvjesnog vremena srpska vojska pozvala žene i djecu da se okupe, i tada su dovedeni Bajazit i Hajrudin.

“Vode ih Cvijan i Mile. Cvijan je iz puške ubio Bajazita. Prije toga mu govori: ‘Majku ti šiptarsku, htio si pobjeći u Njemačku’”, rekla je svjedokinja.

Prema njenim riječima, Tomanić je naredio nekim civilima da na jednoj njivi iskopaju jamu, i tu je pokopan Behljulji. Dodala je da je Mile odveo Hajrudina prema mostu.

G-3 je kazala da je njen suprug nakon rata išao u Gluminu i da joj je pričao kako je sreo Tomanića, koji ga je pitao gdje su mu sinovi. On mu je odgovorio da zna gdje su.

Odbrana Tomanića je rekla da bi svjedokinju pitala o navodima koji su u suprotnosti sa iskazima drugih svjedoka.

Tomanić je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. godine učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Planirano je da se obavi medicinsko vještačenje G-2, posljednje preostale predložene svjedokinje Tužilaštva, a za nastavak suđenja 15. januara planirani su prvi svjedoci Odbrane.

Marija Taušan